Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Styr mot trähusbyggande

27 februari, 2017

Skrivet av

Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostäder byggs glädjande nog i trä.

I dag skriver Dagens Nyheter om höghuset i Sundbyberg som hör till Sveriges högsta moderna trähus. Flera lägenheter i Stockholmstrakten byggs på Lindbäcks trähusfabrik i Piteå exempelvis, som DA tidigare har berättat om.

Växjö var den kommun i Sverige som tidigt förstod att det där med trähusbyggande både är miljö – och klimatsmart. Det blev en viktig del av kommunens klimatstrategi. Andra kommuner har följt efter och GS-facket som organiserar skogs- och träarbetarna driver på beslutsfattarna i politik och näringsliv för mer av trähusbyggande. Byggnormerna måste också få miljömål som gäller själva byggprocessen för då ser man att satsningar på industriellt trähusbyggande är bästa sättet att komma tillrätta med de skadliga koldioxidutsläppen, anser GS-facket. De har gott stöd från forskningen i dag.

Svenska miljöinstitutet, IVL, och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har i två studier undersökt klimatpåverkan för byggandet av ett åttavåningshus i trä respektive ett lågenergihus i betong, berättar DN. Studierna visar att byggandet av betonghuset orsakade betydligt mer utsläpp än trähuset, ja faktist dubbelt så mycket.

Nu behövs både betong och trä – de allra flesta trähus vilar på betongplattor exempelvis. Så kanske kan trähusindustrin påverka att betongindustrin blir alltmer miljömedveten?

Det är också hög tid att politiken använder de styrmedel som finns att tillgå. Det finns hårda krav på energismarta lösningar när husen väl är på plats och klara för användning. Men byggprocessen saknar normer. Och byggindustrin är tyvärr ofta fast i sina gamla hjulspår.

– Jag tycker att det ska införas klimatmål i våra byggregler. Det behövs ett styrmedel för att styra mot mindre klimatpåverkan i byggandet, säger Susanne Rudenstam på Sverige Träbyggnadskansli till DN.

Det håller jag med om. Har tidigare på ledarplats i Dagens Arbete drivit frågan:

Bygg i trä för klimatets skull!

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.