Styr mot trähusbyggande
27 februari, 2017
Skrivet av Helle Klein
Vi har skrivit mycket om trähusbyggande genom åren i Dagens Arbete. När jag i helgen besökte vänner i min gamla hemstad Örebro kunde jag konstatera att staden växer rejält med många nya bostadsområden. Och många bostäder byggs glädjande nog i trä.
I dag skriver Dagens Nyheter om höghuset i Sundbyberg som hör till Sveriges högsta moderna trähus. Flera lägenheter i Stockholmstrakten byggs på Lindbäcks trähusfabrik i Piteå exempelvis, som DA tidigare har berättat om.
Växjö var den kommun i Sverige som tidigt förstod att det där med trähusbyggande både är miljö – och klimatsmart. Det blev en viktig del av kommunens klimatstrategi. Andra kommuner har följt efter och GS-facket som organiserar skogs- och träarbetarna driver på beslutsfattarna i politik och näringsliv för mer av trähusbyggande. Byggnormerna måste också få miljömål som gäller själva byggprocessen för då ser man att satsningar på industriellt trähusbyggande är bästa sättet att komma tillrätta med de skadliga koldioxidutsläppen, anser GS-facket. De har gott stöd från forskningen i dag.
Svenska miljöinstitutet, IVL, och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har i två studier undersökt klimatpåverkan för byggandet av ett åttavåningshus i trä respektive ett lågenergihus i betong, berättar DN. Studierna visar att byggandet av betonghuset orsakade betydligt mer utsläpp än trähuset, ja faktist dubbelt så mycket.
Nu behövs både betong och trä – de allra flesta trähus vilar på betongplattor exempelvis. Så kanske kan trähusindustrin påverka att betongindustrin blir alltmer miljömedveten?
Det är också hög tid att politiken använder de styrmedel som finns att tillgå. Det finns hårda krav på energismarta lösningar när husen väl är på plats och klara för användning. Men byggprocessen saknar normer. Och byggindustrin är tyvärr ofta fast i sina gamla hjulspår.
– Jag tycker att det ska införas klimatmål i våra byggregler. Det behövs ett styrmedel för att styra mot mindre klimatpåverkan i byggandet, säger Susanne Rudenstam på Sverige Träbyggnadskansli till DN.
Det håller jag med om. Har tidigare på ledarplats i Dagens Arbete drivit frågan:
Bygg i trä för klimatets skull!