Privatiseringen måste stoppas
Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
5 november, 2014
Skrivet av Helle Klein
Bostadskrisen och klimatkrisen kan bekämpas samtidigt. Låt skogs- och träindustrin bli motorn i den gröna omställningen.
FN:s klimatpanel har presenterat sin slutrapport om jordens klimat. Det är fastlagt att det pågår en uppvärmning av klimatet. Atmosfären och haven har blivit varmare, mängden is och snö har minskat. Havsnivåerna stiger. Det är mänsklig påverkan som orsakar den globala uppvärmningen.
Rapport efter rapport har visat samma sak och det är hög tid att världens ledare agerar kraftfullt. Tyvärr har hittills den politiska viljan inte visat sig särskilt stor. Nu finns trots allt hopp om att de stora politiska projekten framöver blir klimatomställningen. Utsläppen av växthusgaser ska minska med 50 procent till år 2050 enligt FN:s klimatmål. Detta krävs om temperaturökningen på 2 grader ska kunna stabiliseras.
Nu behövs politik för omställning av många bärande samhällsområden såsom energi, trafik, jordbruk och industriproduktion. Också bygg- och fastighetssektorn behöver ställa om till att bli klimatsmart. Under Almedalsveckan i somras presenterade GS-facket en intressant rapport om hur skogs- och träindustrin kan bli en motor i bekämpandet av koldioxidutsläppen och i skapandet av energisnåla byggnader.
Byggsektorn står för cirka en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Genom att satsa på hållbart skogsbruk och träbyggnation kan klimatpåverkan minska rejält, enligt GS-rapporten.
– Sverige kan bidra med tydligare regler för livscykelanalys inom bygg- och fastighetssektorn, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö i en kommentar till FN:s klimatrapport. Det är dags att ställa om till ett grönt samhället, forsätter han.
Det är utmärkt att GS driver frågan om hållbart byggande. Faktum är att forskning visar att träbyggnationer är de mest hållbara ur energi- och ekologiskt perspektiv. Att öka mängden träbyggnader bidrar till fler kolsänkor och mindre energianvändning. Träbyggnadsindustrin är dessutom placerad nära skogen för att underlätta transporter och fånga upp kompetensbehov vilket innebär att jobben hamnar i glesbygden där det i dag råder hög arbetslöshet.
Regeringen Löfven gör klokt i att satsa rejält i bostadsbyggandet då det råder stor brist på bostäder. Dessutom behövs den typen av samhällsinvesteringar om ekonomin ska komma igång och arbetslösheten minska. Om bostäderna dessutom tillverkas i skogslänen och byggs i trä blir det ett välkommet bidrag i klimatkampen. Glesbygden kan då inte bara bli exportör av råvara utan av färdiga hus.
För att en omställning av byggsektorn ska ske behövs politiska signaler för branschen har starka strukturer och invanda mönster. Något som Leif Gustavsson, professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet vidpåpekade på DA Debatt för en tid sedan.
”Både mycket energisnåla hus och flervåningshus i trä är relativt nya företeelser såväl för den som beställer hus som för de producerande aktörerna i byggbranschen”, skrev Gustavsson och efterlyste starka aktörer som kan skapa nya klimatsmarta byggsystem.
Bostadsminister Mehmet Kaplan borde som den miljöpartist han är ta tillfället i akt att bekämpa bostadskrisen och klimatkrisen på en och samma gång. Låt skogs- och träindustrin bli motorn i den gröna omställningen.
Bygg det gröna folkhemmet i trä!