Industriarbetarnas tidning

LO: Positivt möte med Samhall

2 februari, 2018

På dagens möte bestämde Samhall och facket om regelbundna möten för att skapa bättre kommunikation.
– Det är bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög, säger  LO:s Ann-Marie Stenberg Carlsson.

I dag, fredag, mötte Samhalls vd Monica Lingegård LO:s Samhallgrupp. Det var företaget som tog initiativet till att träffas, mötet hölls hos LO.  Dess Samhallgrupp består av representanter från de LO-förbund som har medlemmar som arbetar för Samhall,  bland annat GS och IF Metall.

Företagets pressavdelning sade inför mötet att man ville höra mer om den kritik som framförts från en rad fackförbund. Samtidigt har näringsminister Mikael Damberg sagt att han förväntar sig att Samhall tar till sig av kritiken och för en dialog med facket. Många fackliga företrädare som DA talat med upplever också att företaget ofta agerar fackfientligt.

Ann-Marie Stenberg Carlsson är ombudsman på LO och samordnar LO:s Samhallgrupp.

– Det var ett bra möte. Vi fick beskriva de problem vi ser och jag upplevde att de lyssnade på oss. Vi har bestämt att vi ska träffas emellanåt så vi får till en dialog. Det tycker jag är positivt, säger hon.

Vad tror du att dialogen mellan fack och företag leder till?

– Vi behöver ju jobba på vår relation så jag hoppas att dialog leder till att den bli bättre. Det är bra om vi tar problemen när de dyker upp så de inte sparas på hög.

Vad händer nu?               

– Inte mer än att vi ska hålla kontakten. De har lyssnat och jag förväntar mig att de ska jobba på att lösa de problem som finns, säger Ann-Marie Stenberg Carlsson.

Albin Falkmer är kommunikationschef på Samhall och deltog på mötet tillsammans med Monica Lingegård. Även han tycker att det var ett positivt möte.

– Ett konstruktivt och bra möte där vi pratade om de utmaningar som finns och den kritik som lyfts. Vi pratade också om vad Samhall kan göra och hur vår samverkan kan bli bättre, säger han.

Skedde det här mötet, och mötet med fackliga inom företaget tidigare i veckan, på uppmaning av näringsministern?

– Nej, absolut inte. Det är inte så att departementet eller ägaren uppmanat till det här, utan det är vi som har känt att när det framförs kritik så vill vi lyssna på den.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.