Industriarbetarnas tidning

Ministern kräver att Samhall agerar

19 januari, 2018

Efter DA:s granskning av missförhållandena på Samhall säger näringsminister Mikael Damberg att han tar frågan på största allvar:

– Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och för en dialog med olika grupperingar.

Sedan DA:s granskning av statligt ägda Samhall har näringsminister Mikael Damberg träffat sex fackförbund, bland annat GS och IF Metall,  för att höra sig för om situationen på företaget. Senare i dag fredag debatteras frågan i riksdagen, efter att Ali Esbati (V) ställt frågan vad regeringen kommer att göra med anledning av DA:s granskning.

– Jag tar kritiken på stort allvar. Jag tycker det var ett konstruktivt och bra möte med de fackliga representanterna. Det viktigaste som framhölls var att det finns en del kvalitetsbrister och att de vill ha en bra dialog med bolaget, säger Mikael Damberg till Dagens Arbete.

Har du förtroende för Samhalls ledning?

– Jag har förtroende för styrelse och ledning tills jag meddelar något annat. De jobbar med ett bolag som är väldigt viktigt och som har en del utmaningar, men som nu får nya förutsättningar av regeringen.

Han syftar på att regeringen beslutat att öka anslagen till företaget gradvis för att det om tre år ska vara cirka en miljard högre än dagens 4,4 miljarder.

Damberg lyfter även att företagets medarbetarundersökning har visat positiva resultat de senaste åren. Han menar att undersökningen är en ansträngning från företaget att försöka vara lyhört om missförhållanden.

Men han ser också att Samhall och förutsättningarna för dess verksamhet har förändrats i och med en förändrad svensk arbetsmarknad.

– Det finns risker i detta, att arbetsuppgifter blir för enahanda och att det blir svårare att anpassa arbetet för olika grupper, säger han.

Majoriteten av de som DA pratat med under sin granskning säger att de uppfattar det som att man måste vara frisk för att jobba på Samhall idag.

– Det är ju inte meningen. Men det är inte Samhall som väljer vilka som ska jobba på företaget, det är Arbetsförmedlingen, säger Damberg.

Han säger att de funktionsnedsättningar som framträder idag är annorlunda än tidigare, att det har blivit mer psykiska nedsättningar och svårare för vissa grupper att genomföra vissa uppgifter.

– Därför tycker jag det är en relevant att föra en diskussion om huruvida vi måste skapa nya verktyg som fångar upp fler grupper. Men det behöver inte betyda att det är något fel att 23 000 personer får chansen genom sin anställning på Samhall.

Damberg säger att både han och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är intresserade av en diskussion om andra lösningar för de grupper som kanske inte längre passar in på Samhall.

Vad kommer du nu vidta för åtgärder?

– Det viktigaste är att jag tar den här diskussionen vidare till bolaget. Nu har ett antal fackliga organisationer träffat mig och gett sin syn på vad de tycker är bra, vilka problem de ser och vad de är kritiska till. Min förväntan på bolaget är att man tar den här kritiken seriöst och sitter ner med olika grupperingar och för en dialog. Man kommer kanske inte tycka lika om allt, men oftast blir det bäst när man möts och diskuterar, säger Mikael Damberg.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.