Fortsätt att ställa frågor och krav
Mika har ett stort hjärta som slår för alla och accepterar inte orättvisor. Hen är påläst och vet att vi tillsammans kan göra skillnad, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
KRÖNIKA Lönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster.
Pappers medlemmar och så klart alla medlemmar i de andra LO-förbunden förtjänar en större del av företagens vinster. Eller om vi ska uttrycka det rätt, högre löner och lägre vinster. Vi ska dra vårt lass för att uppnå det. För att det ska bli verklighet behöver vi samarbeta med våra systerförbund, exempelvis vår motsvarighet i Finland Paperilitto, även deras medlemmar behöver ta en större del av vinsterna.
Pappers ska så klart också vara med och bidra till mer jämställda löner. Ute på bruken har vi bland arbetare väldigt sällan några så kallade osakliga löneskillnader, det vill säga löneskillnader på grund av kön.
Däremot är det färre kvinnor i de högst betalda befattningarna än i de lägst betalda. Om vi ska komma till rätta med det behöver fler kvinnor se pappersindustrin som en attraktiv bransch att arbeta i, och arbetsgivarna måste inse att även kvinnor kan vara bra bruksarbetare. En arbetsplats blir mycket bättre med en variation av människor. Mångfald är grejen.
Om vi tittar på löneökningarna för 2017 och 2018 på hela arbetsmarknaden ser vi att tjänstemännen ökade sina löner med ungefär 1,5 procent mer än arbetarna. Jämför vi kvinnor inom samma områden blir skillnaden 2,0 procent till tjänstemännens fördel. Skillnaden i lön mellan män och kvinnor är helt enkelt för stor. Det borde väl inte ens vara någon skillnad?
Inom LO har vi tagit fram en lång rad mål som vi ska ha uppnått år 2028. Ett av dessa handlar om löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
”Senast år 2028 ska värdediskrimineringen bland arbetare ha minskat på sådant sätt att löneskillnaderna mellan kvinnor och män reduceras med 6 procentenheter.”
Värdediskriminering kan beskrivas ungefär så här: Om ett typiskt manligt yrke jämförs med ett typiskt kvinnligt yrke, där vi konstaterar att kraven på utbildning och arbetets innehåll värderas lika men lönen för det typiskt sett kvinnliga yrket ligger lägre än det typiskt sett manliga yrket, ja då har vi en värdediskriminering.
För att nå målet måste vi inom LO hjälpas åt genom att samordna oss kring krav i kommande avtalsrörelse. Om vi drar det till sin spets kan vi som befinner oss i den mansdominerade delen av arbetsmarknaden behöva stå tillbaka ett tag, kanske till och med göra avkall på det vi genom åren uppnått i form av villkor och löner.
Men om Pappers medlemmar ska få en större del av vinsterna inom massa- och pappersindustrin är det tydligt att det inte är rätt väg att gå. Och om vi ska minska lönegapet mellan arbetare och tjänstemän så blir hela idén med att avstå absurd.
I arbetet med avtal 2020 ska vi visa solidaritet med andra förbund inom LO genom att ta till sympatiåtgärder när det behövs, men inte genom att göra avkall på det vi har.
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.