Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Skugg­samhället är livsfarligt

8 oktober, 2019

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

LEDARE Den växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Förra året dog mer än en person i veckan på arbetet och även detta år började dåligt med alltför många dödsolyckor. Svåra arbetsskador ökar också. Det är inte hållbart. Tyvärr finns ett stort mörkertal.

Arbetsmiljöproblemen hör alltför ofta samman med en växande arbetslivskriminalitet. Sverige har fått en tudelad arbetsmarknad, där företag som sköter sig har kollektivavtal och arbetar aktivt med arbetsmiljön möter en hårdnande konkurrens från oseriösa företagare som utnyttjar arbetarna till bristningsgränsen. Framför allt utnyttjas fattiga utomeuropeiska arbetare. Det är konsekvensen av politiska beslut.

När får vi se Svenskt Näringsliv på barrikaderna mot osund konkurrens?

Den borgerliga regeringen luckrade upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Tyvärr har också migrationspolitikens förändringar på senare tid lett till en ökad handel med arbetstillstånd. Arbetarna vågar inte protestera mot ovärdiga villkor för jobbet är grunden för deras uppehållstillstånd.

Dagens Arbete har återkommande granskat arbetslivskriminaliteten. Det handlar om lönedumpning, köpta arbetstillstånd, skattefusk och människoutnyttjande. Vi har skrivit om uzbeker som sanerar asbest på skolor utan skydd, om Wilder från Bolivia som fick bo i sin arbetsgivares garage och om skogsarbetarna från Kambodja som inte fick ut sina löner.

I detta nummer publicerar vi ett kapitel från vår reporter Elinor Torps kommande bok Vi, Skuggorna. Det handlar om en byggnadsarbetare från Mongoliet som skadas allvarligt men får ingen som helst hjälp av arbetsgivaren.

Fram växer bilden av ett skuggsamhälle där rena slaveriet pågår med följd att annan kriminalitet frodas som droghandel, prostitution och gängskjutningar.

Sverige har till skillnad från Norge alltför länge haft en naiv och passiv inställning. Facken kämpar dagligen för rättvisa villkor men kan omöjligen ha hela ansvaret. Den nyliberala Timbrohögern ser inga problem med en urspårad arbetskraftsinvandring. Det gör däremot liberala Expressen.

”Det finns mycket kring det svenska systemet för arbetskraftsinvandring som är märkligt. Vi är ensamma i västvärlden om att välkomna lågkvalificerad arbetskraft från länder utanför Europa till så låga löner som 13 000 kronor i månaden före skatt”, konstaterar politiska redaktören Anna Dahlberg.

Arbetskraftsinvandring kommer alltid att behövas men det ligger i hela samhällets intresse att företag kan konkurrera på lika villkor och att exploateringen av migrantarbetare upphör. Både marknadsekonomin och människovärdet står på spel. När får vi se Svenskt Näringsliv på barrikaderna mot osund konkurrens och arbetslivskriminalitet?

4 kommentarer till “Skugg­samhället är livsfarligt

  • Det är framför allt lagarna som avgör hur arbetsmarknaden fungerar. Även i dagens Sverige. Att skapa en laglig B-arbetsmarknad – mot grundlagens krav och det fackliga löftet, inleddes genom införandet av workfare. Den kallades först Aktivitetsgarantin när den infördes år 2000. För att sedan fylla detta lagliga utrymme med utfattiga arbetare som saknar annan möjlighet att få sin försörjning ordnad har staten öppnat gränserna på olika sätt under olika år.
    Metoden är inte ny även om den skulle kunna kallas o-svensk. Den började användas i dåvarande engelska kolonin Virginia redan under 1600-talet, och togs över och modifierades sedan inom USA. Och där fungerar den utmärkt fortfarande idag. Så bra att bland många andra den svenska staten importerat modellen.

  • Läste även detta häromdagen: https://arbetet.se/2019/10/14/papperslosa-syr-gardiner-till-kommuner-och-myndigheter/
    Ställer mig frågan: Vart är vi på väg? Gång på gång har vi hört ordning och reda, det ska löna sig att jobba, vi kämpar för ett solidariskt samhälle m.m, Men resan nedför det sluttande planet fortsätter. Politiken har i många stycken förvandlats till en ”Talkshow” där vi tittare förväntas tycka vem som står för bästa underhållningen och retoriken. Det är tack vare våra röster som ni politiker har fått vårt förtroende att regera, se då till att gå till handling för att komma till rätta med den kriminella och diskriminerande verksamhet som brer ut sig.

    Mindre prat och mer verkstad efterlyses.

  • @Christer C. De olika modellerna för att skapa en underklass under arbetarklassen, det moderna slaveriet, arbets-/rasp- och spinnhusen, workfare etc. fungerar utmärkt när det gäller att stoppa upp arbetarklassens försvar för sina livsvillkor. Exemplet från Virginia på 1600-talet bygger på hur det så kallade Baconupproret – vilket bestod av både vita och färgade upprorsmän – slogs ned och deras enade styrka kunde sedan hindras genom slavlagarna.
    Ett snabbt hopp till Sverige idag visar att utvecklingstakten för de extrema toppinkomsterna visar att Sverige har växlat över till den anglo-amerikanska modellen*. Vilket även framgår av den privata förmögenhetstillväxten och -koncentrationen. Modellerna med en underklass under arbetarklassen fungerar allra bäst för de allra rikaste och de mest högavlönade.

    *”Även om toppinkomstandelarnas nivåer är lägre i Sverige än i Storbritannien och USA är utvecklingen efter 1980 klart anglosaxisk med kraftiga ökningar i toppen av fördelningen. ” Roine, Waldenström

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.