Industriarbetarnas tidning

Samarbete mot brott i arbetslivet utreds

13 februari, 2020

Skrivet av

Myndigheternas måste kunna samarbeta lättare för att komma åt arbetslivskriminaliteten, menar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Nu ska Arbetsmiljöverkets förre GD Mikael Sjöberg utreda hur det ska gå till.

Mikael Sjöberg, tidigare generaldirektör för Arbetsmiljöverket och det nedlagda Arbetslivsinstitutet, har fått i uppdrag av regeringen att utreda fusk och brott på arbetsmarknaden. Han ska även föreslå åtgärder för hur man ska komma tillrätta med problemen.

– Den här sortens kriminalitet har blivit en inkomstkälla för den grova brottsligheten i Sverige, säger Eva Nordmark på ett seminarium i riksdagen på torsdagen.

En viktig fråga är informationsutbytet mellan myndigheterna. I dag utgör sekretessen ibland ett hinder för myndigheternas arbete. Det är helt enkelt svårt för dem att dela med sig av uppgifter, vilket Dagens Arbete tidigare skrivit om.

– Frågan om arbetlivskriminalitet är stor. Vi har sett att de här problemen har ökat under senare tid. Myndigheternas gemensamma arbete gör skillnad, spelar roll, säger Eva Nordmark.

Mikael Sjöberg ska senast den 30 december ge förslag på myndigheterna kan samarbeta bättre mot arbetslivskriminalitet. Foto: Åke Ericson.

Mikael Sjöberg ska titta på i vilka situationer hinder uppstår och vilken typ av information som myndigheterna behöver utbyta med varandra. Han ska också undersöka om det kan vara aktuellt med ID-kontroller i särskilt utsatta branscher, till exempel byggbranschen och skönhetsbranschen.

Utredningen ska vara klar den 30 december i år och görs i nära samarbete med arbetsmarknadens parter. Frågan är prioriterad av regeringen, säger Eva Nordmark.

– Staten kan inte själv bekämpa arbetslivskriminalitet, osund konkurrens och annat vi inte ska ha på vår arbetsmarknad. Det måste vi göra tillsammans.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.