Industriarbetarnas tidning

Den orädda strategen

30 september, 2020

Skrivet av

Spelet bakom förhandlingarna Storstrejk, interna utredningar, griniga relationer med arbetsgivarna och en brytning med de övriga industriförbunden. Det hände mycket under Jan-Henrik Sandbergs åtta år som ordförande i Pappers.

När Henka, som han kallas, valdes till ordförande 2006 upplevde han att läget var lite turbulent inom förbundet.

– Det fanns en motsättning mellan dåvarande ordförande och avtalssekreteraren. Vi hade extra förbundsmöten och det kändes lite som om Pappers var i gungning internt.

Men utåt hade Pappers ett gott rykte och det ville Jan-Henrik Sandberg bygga vidare på. Problemet var dock att tonen mellan parterna hårdnat ordentligt åren innan.

De äldre företrädarna på arbetsgivarsidan, som hade sina rötter i branschen, var mer eller mindre utbytta mot jurister utan industriell bakgrund.

– Det mer lantliga skogsägardraget hade tunnats ur och försvunnit, konstaterar Jan-Henrik Sandberg.

Framför allt framträdde arbetsgivarna mer samordnat i löneförhandlingarna.

– Vi hade fram tills nu varit bortskämda med att vi inom LO var mer sammansvetsade.

Men efter 2007 stärkte Svenskt Näringsliv greppet över sina medlemsförbund på arbetsgivarsidan.

Enligt Henka gjordes först överenskommelser med de mest ”resonabla” förbunden på LO-sidan först. Vanligtvis IF Metall.

– Fick de till ett avtal där var ”märket” satt. Både gällande lönenivå och i andra frågor.

– Jag upplever att det var lättare på mina företrädares tid. Allt var inte lika uppstyrt.

Grinigt och konfrontativt är ord som beskriver hur han upplevde läget.
Det tog sig uttryck i bland annat en avtalstvist om hur dygnsvilan skulle tolkas i avtalet, som Pappers förlorade i Arbetsdomstolen. Inte blev det bättre när Pappers satte ner foten i 2010 års avtalsrörelse. En av stridsfrågorna gällde bland annat hur inhyrd personal skulle hanteras. Sex av de mest lönsamma bruken togs ut i strejk. Först när ytterligare sex bruk var på väg ut i strejk, nåddes en lösning.

Lite bättre avtalsskrivningar och 0,1 procent mer i lönepåslag blev resultatet. När Jan-Henrik Sandberg tillträdde, ärvde han också ett kongressbeslut om att samverka och rent av gå samman med andra förbund.

Förbunden det handlade om var Skogs- och Trä och Grafikerna.

Parallellt utreddes förutsättningarna för Pappers att förbli ett eget förbund.

– Det fanns många idéer om hur vi skulle bygga upp ett helt nytt förbund. Mycket byggde på ekonomiska förutsättningar. Hur länge skulle det egna medlemsantalet klara utgifterna?

Jan-Henrik Sandberg menar att bilden av honom som pådrivare för ett nytt fackförbund inte stämmer.

– Men jag ville verkligen utreda de olika alternativen.

Resultatet blev att Pappers gick sin egen väg och att de andra två förbunden gick samman i det som i dag är GS.

På spaning efter den tid som flytt. Jan-Henrik Sandberg vid villan i Bomhus, strax utanför Gävle. Foto: Lisa Arfwidson

Så här i efterhand konstaterar Henka att förbundet klarat sig bra på egen hand i det korta perspektivet.

– Men förbundet har samtidigt tappat något av sin styrkeposition.

Han menar att Pappers fått konkurrens från GS, och tycks inte längre vara den självklara motparten för arbetsgivarna.

– Tidigare stod Pappers lite högre i den fackliga ”hackordningen”.

Jan-Henrik Sandberg menar att Pappers strävan efter att stå på egna ben fått till bieffekt att förbundet i viss mån har marginaliserats. Något som han själv
bidragit till. Inte minst genom att Pappers vägrade underteckna den nya, försämrade versionen av industriavtalet.

– Det var riktigt utifrån våra utgångspunkter då, men våra ambitioner att vara aktiva och hålla oss framme ihop med de andra industriförbunden lyckades vi inte med.

– Men jag vill påpeka att Pappers aldrig hoppade av från industriavtalet. Det var Teknikarbetsgivarna som sade upp avtalet. Och Pappers gillade inte resultatet av de förhandlingar som ledde fram till det nya avtalet.

Jan-Henrik Sandberg begrundar sina egna ord.

– Jag undrar om förbundet ser sakerna på samma sätt. Jag får väl fan för detta, för självkänslan inom Pappers är fortfarande hög.

– Men kommer man ur bubblan kan man se att förbundet har vissa problem. Detta säger jag trots att jag numera tillhör ett annat fackförbund.

Mest stolt är han annars över att Pappers under hans år stod upp för jämställd-
heten och de kvinnodominerade fackförbunden i avtalsrörelserna.

– Sen att resultatet inte är fullödigt och att de osakliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns kvar är en annan femma.

– Jag vill också lyfta fram Sirius, som jag var med och skapade. Den skakade liv i två partssamarbeten runt arbetsmiljö, kompetensutveckling och de frågor som finns i samverkansavtalet och som tidigare förtvinat.

Jan-Henrik Sandbergs väg in i Pappers tog en lång omväg. Det var först som 30-åring han klev innanför grindarna till det som i dag är Billerud Korsnäs.

Innan dess hade han jobbat som musikpedagog i den kommunala musikskolan i flera år. Tvärflöjt är hans grej. Och schack. Gävle Schackallians är klubben i hans hjärta.

På Korsnäs blev han 1995 vice sekreterare i styrelsen, jobbade med studier för att sedan i fyra år hantera ordförandeklubban i avdelningen, innan Pappers centralt kallade.

– Ordförandeskapet var i linje med min ideologi. Jag ville ha en stark fackföreningsrörelse och såg en möjlighet att göra något bra för Pappers medlemmar.

2014 lämnade Henka över till Matts Jutterström. När Dagens Arbete möter Henka i dag, jobbar han som ensamanställd på Arbetarrörelsens Intressenter AB i Gävle.

Han håller i mediautbildning, håller skrivkurser och skriver debattartiklar och insändare.

En del av tiden efter Pappers har han använt till att läsa in en fil kand till personalvetare.

Hur ser han som tidigare Pappersordförande på branschens framtid?

– Bilden jag har är väl att det råder en viss harmoni. Fabrikerna går bra och det läggs inte ner lika många arbetsplatser som förr.

Och förbundet?

– Det ser ut som om de jobbar på bra med de traditionella kärnfrågorna. Och den stora satsningen på ungdomar ska bli intressant att följa.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Den stolta lagkaptenen

Den stolta lagkaptenen

Matts Jutterström var Pappers ordförande 2014-2019.

En påläst vinnare

En påläst vinnare

Sune Ekbåge var ordförande för Pappers 1991-2006.

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers är förbundet som går sin egen väg. Stolta, störiga och superrika. Här är några av milstolparna i Pappers historia.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.– Att det är på låtsas skiner igenom när man ser försämringarna för de arbetare som råkat bli sjuka eller arbetslösa. Pappers kongressöppning präglades mycket av det stundande valet. Under kongressparollen ”Med dig, […]

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.– Ingen som strejkade ska förlora pengar. Vi har råd att hålla alla skadeslösa, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Ytterst är det Pappers förbundsstyrelse som tar beslutet, men det finns inget som tyder på att de har en annan mening. Därför kan exempelvis de […]

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.– Budet var en rejäl besvikelse, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, som också kritiserar hur arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv styr och ställer i den pågående avtalsrörelsen. Redan i går avvisade Unionen och Sveriges ingenjörer det nya budet från medlarna, de opartiska ordförandena, opo. I dag, söndag, följer de fyra […]

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.– Jättebra. Det känns skönt att ha LO-gemenskapen i ryggen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. De senaste dagarna har Svenskt Näringsliv trappat upp propagandakriget mot Pappers och Elektrikerförbundet. I stort uppslagna annonser i morgon- och kvällspress anklagar Svenskt Näringsliv de båda förbunden för att vilja slå […]

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.