Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Skapa ett Samhallfack

16 juni, 2021

Skrivet av

Ledare Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Vi har skrivit mycket om Samhall. För varje artikel som publicerats har nya skrämmande vittnesmål kommit in till redaktionen. Berättelserna tycks aldrig ta slut. Berättelser om hur Samhallarbetare utnyttjas till bristningsgränsen, om att medbestämmandet är noll och om att de sköra inte längre platsar i företaget.

Politiskt är det en skandal. Samhall är ett statligt företag som kom till för att värna funktionsnedsattas rätt till bra arbete och egen inkomst. I dag har bolaget förvandlats till ett vinstjagande bemanningsbolag inom framför allt städbranschen.

Näringsminister Ibrahim Baylan och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har i intervjuer med DA visat upprördhet och en vilja att förändra. Nu måste de gå från ord till handling och se till att Samhall blir en arbetsplats där de som annars står långt från ordinarie arbetsmarknad får en verklig chans att utvecklas.

Allt är dock inte politikens ansvar. Samhallkaoset är också en facklig skandal. Arbetarnas berättelser vittnar om stora brister i det fackliga arbetet.

Ursprungligen bestod Samhall mest av mindre verkstäder kopplade till industrin. De allra flesta i personalen var medlemmar i IF Metall eller GS-facket. I dag dominerar lokalvård och lagerarbete, det vill säga områden där Handels och Fastighetsförbundet organiserar. Många Samhallarbetare har dock valt att vara kvar i sina gamla fack. Tyvärr får de då alltför ofta usel hjälp.

Åtta av LO:s fjorton fackförbund har numera medlemmar inom Samhall. Det blir ett splittrat fackligt arbete där till slut ingen bryr sig. Vår reporter Elinor Torp har mött illa tilltufsade människor med hjärtskärande berättelser inifrån Samhall och alltför många känner sig ensamma och övergivna av det fack de i alla år betalat in sin medlemsavgift till.

Facket kommer ofta in för sent då det redan har gått så långt att det handlar om arbetsrätt och utköp snarare än att komma till rätta med den dåliga arbetsmiljön eller alltför höga pressen.

Samhall har också blivit alltmer toppstyrt. Det finns en kritik mot företaget att det stängt dörren för samtal med facket och att allt bestäms i företagsrådet. Visserligen sitter fackliga representanter där också men det är lokalt som arbetsmiljöarbetet framför allt måste drivas.

LO-facken borde fundera på om det inte är dags att skapa ett särskilt fackförbund för just Samhallarbetarna. Ett fack som värnar sina skyddsombud och ser till att arbetarnas röster kan bli starkare och arbetsmiljöarbetet får ett uppsving. Som det är nu fungerar det inte.

2 kommentarer till “Skapa ett Samhallfack

 • Fotfolkets nyliberala mardrömsscenario, där kapitalet bestämmer över ditt intellekt, plånbok och där din frihet är utbytt mot falsk trygghet.

  ”Där den politiska samhällscancern får fotfäste urholkas naturligtvis demokratin”
  .
  Alliansen privatiserade och kallade det individens valfrihet- Apotek, bilprovning, skolor, vården etc.
  Allt skulle bli bättre!! Vi har nu facit- Ingenting, absolut ingenting blev bättre. Allt blev istället dyrare, brist på varor, personalnedskärningar, ökad korruption, skatteslöseri mm vilket privatiseringsivrarna absolut bedyrade att det inte skulle bli.
  Not: Idag sitter FD höger/opportunistpolitiker i styrelserummen för samma marknadsivrare.

  Arbetsförmedlingen privatiseras; I vilket avseende då frågar jag mig? Det fanns ju en anledning till att privata arbetsförmedlingar förbjöds på -30 talet. Alliansen genomförde projekt med lotsar, fas 1-2-3 vilket var rena nonsenåtgärder, ett utnyttjande av medmänniskor i beroendeställning, skattefusk och slöseri med skattepengar.

  Värnskatten: Avskaffades till förmån för dom rikaste och kostar oss fotfolk ca 6 miljarder varje år i uteblivna skatteintäkter. Det samtidigt som Svedalas alla 290 kommuner och dess invånare skulle få dela på 5,4 miljarder, efter påtryckningar från bl.a V ökade detta till ca 7.
  .
  Pensioner: Pensionärer som har arbetat ett helt liv och betalat in skatt premieras med 28–34 kronor mer per månad efter skatt. Det är rent ut sagt en horribel brödsmule och fördelningspolitik.
  .
  Marknadshyror: ”FÄ” Fastighetsägare är inte ett dugg intresserade av att ha eller få konkurrens om det skulle medföra lägre hyror för hyresgästerna- Därmed faller deras naturliga argument om att det skulle byggas fler bostäder. Att FÄ inte vill förhandla med Hyresgästföreningen är ju solklart, med den enda slutsatsen att Hyresgästföreningen är att räkna med för fotfolket och att HF har kraft.
  Enligt FÄ handlar det om individens rätt att själv (frihet) förhandla- Jag kan därför tänka mig hur det skulle gå för Kålle 82, Agda 95 år, Tomas som lider av psykiska problem eller den ensamma 2–3 barnsmamman Stina hur dessa skulle kunna individförhandla med FÄ?
  .
  Arbetsmarknaden: Förändringarna i LAS då det skulle bli lättare att säja upp fotfolk med anledningen av att det skulle anställas fler vilket Ingen högerpolitiker har lyckats förklara HUR. Och inte undra på det, det stämmer helt enkelt inte.
  .
  Skolan: Ännu ett exempel i antidemokratisk anda. Staten och folket har ingen som helst insyn i varken ägarstruktur eller välmående hos elever. Trots undersökning efter undersökning vill majoriteten av folket INTE ha vinster i skolan. Högern väljer istället att blunda och hålla för öronen. Det kan därför helt enkelt inte vara realistiskt att vi som skattebetalare skall betala för en insynsskyddad verksamhet där korruption kan vara en självklar grogrund och som inte tål dagens ljus eller någon som helst granskning. Och vad säjer det? Som högern alltid proklamerar, har du inget att dölja behöver du inte vara orolig.
  .
  Försäkringskassan: Kvinnan med cancer som inte får någon sjukpenning för att hon kan sitta och arbeta.
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Epd5bl/nekas-sjukpenning-trots-cancer-och-stroke Eller arbetare som dör utfattiga pga av att dom varit eller blivit sjuka på sina arbeten.
  .
  Listan med nyliberal försämringspolitik kan naturligtvis göras mycket längre än så här.

  OSS: Fotfolkets så kallade valfrihet ligger framför oss- M, SD, KD (som för övrigt har en brottsdömd partiledare), L och C ligger i startgroparna att privatisera ännu mer av DINA och MINA gemensamma tillgångar och ännu mer skall gå till penningstinna fd högerpolitiker och kapitalister både utomlands och i Svedala.
  – Handen på hjärtat, vem är egentligen så förbannat dum som tror att engångsutförsäljningar och egoism skulle vara bästa framtida medicinen för fotfolket?
  Att ha kontinuerliga intäkter från vårat allas gemensamma och skapa trygghet för arbetare, gamla, sjuka osv säkrar istället trygghet och framtidstro för vår framtid, dvs våra barn.

  Jag har därför valt att säja STOPP till det nyliberala fatala mardrömsscenariot där Otrygghet och egoism är ledord.

  Trygghetssocialist.

 • Hej Helle!
  Jag är ofta kritisk mot vad DA blivit, men måste ge dig beröm för den här artikeln!
  Det håller inte att som fackligt aktiva skylla på varandra. Det finns vattentäta skott mellan olika fackförbund. Dessa måste brytas upp. Varje förbund betonar att sammanhållningen är viktigt. Men agerar själva tvärtemot. Vi måste tillbaks till grundvärderingar och stärka förhandlingrätten för LO.
  Fortsätter förbundsledningar agera egoistiskt så ser jag ingen ljusning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.