Industriarbetarnas tidning

Industri­arbetare berättar i ny podd

22 juni, 2022 - 08:00

Skrivet av

Ny podd

Liv & arbete är en podd från Dagens Arbete.

På grund av rättighetsskäl kan du bara höra musiken i ditt konto på Spotify.

Spännande människoöden, händelser som fick livet att vända. Nu finns podden Liv & arbete, där industri­arbetare berättar om till­fällena som format dem – och väljer sin favoritmusik.

Podden består av avsnitt på cirka en halvtimme, där en DA-läsare berättar sin historia och om händelser som betytt mycket i livet.

– Vi träffar så många intressanta människor i vårt jobb, och tyckte att det var en bra idé att låta dem berätta om sina liv själva, säger Anna Julius, som producerat Liv & arbete tillsammans med Janna Ayres.

Berättelsen varvas med musik. Lite som Sommar i P1.

– Det är otroligt modiga berättelser och jag slås av alla erfarenheter vi människor samlar på oss medan vi lever. Tänk om vi kunde dela med oss mer av dem, vad vi skulle kunna lära oss av varann, säger Janna Ayres.

För att få rättigheter att spela musiken behövde podden knytas till Spotify, men den går även att lyssna på på da.se, men då utan musikinslag.

– Vi vet att många av våra läsare tycker om att lyssna på ljudböcker och poddar när de jobbar. Kanske blir det en del lyssning på semestern också, säger Anna Julius.

Än så länge är tre avsnitt helt klara, men fler kommer. Läs mer om våra tre första ”sommarpratare” och vad deras avsnitt handlar om.

Foto: David Lundmark.

Regina Hoberg

 • Ålder: 64 år.
 • Jobbar: Tidigare skogsarbetare i Karlskoga, nu pensionerad.
 • Berättar om: Hur det var att växa upp som kille, men längta efter att ha lika fina kläder som tjejerna. Att bära på en hemlighet och gömma en del av sin själ. Varför hon trivs bättre i en raggarbil än på en motorcykel. Hur det var komma ut för chefen.
Foto: Anna Julius.

Tommy Jeansson

 • Ålder: 63 år.
 • Jobbar: Pensionär, jobbade tills nylige­n på Volvo i Olofström.
 • Berättar om: Femtio­årskrisen som i själva verket var något värre. Att växa upp i ett brukssamhälle. Det social­a arvet, missbruket, impulsiviteten. Samtalet med psykologen som fick honom att äntligen förstå vad det var som hände med honom. Och så mycke­t musik och lite cykling.
Foto: David Lundmark.

Annica Lindkvist

 • Ålder: 50 år.
 • Jobbar: Svetsare.
 • Berättar om: Hur arbetskamraterna inte trodde henne när hon berättade om trakasserierna. Hur hon tappade gnistan, och efter lång kamp hittade den igen. Om att sluta ge mobbarna makt över ens liv. Om skogspromenader och ensamhet och om varför hon firar varje dag.
Foto: Anna Julius.

Momodou Lamin Sanneh, ”LAMS”

 • Ålder: 58 år
 • Jobbar: Plasman i Göteborg, skyddsombud och vice ordförande i IF Metall-klubben.
 • Berättar om: Hur det fackliga arbetet har förändrat hans sätt att se på världen. Hur man har nytta av arbetsmiljökunskaper när man gör en pilgrimsfärd. Om sin pappa och om att brinna för att hjälpa andra.

Känner du någon som har en stark historia att berätta? Tipsa oss!
Anna Julius: aj@da.se och Janna Ayres: ja@da.se

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

PODD: Min stora hemlighet

Roger Hoberg gick in på tågtoaletten, tog på sig peruk och klänning – och fick en komplimang av konduktören när hon kom ut. I många år levde skogsarbetaren med en stor hemlighet. Men nu är Regina Hoberg sig själv. Både på motorträffarna och jobbet.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Tolv tips för dina lurar

Tolv tips för dina lurar

Ligger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Nu berättas festivalkulturens historia

Nu berättas festivalkulturens historia

Musikfestivalkulturens historia har tidigare varit oberättad. Det var innan industriarbetaren Roger Skoog gick på sitt tio år långa skift i musikhistoriens tjänst.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Podd: Partierna om viktigaste arbetsmiljöfrågan

Podd: Partierna om viktigaste arbetsmiljöfrågan

Vilken är den viktigaste arbetsmiljöfrågan? Vi frågade alla partierna i riksdagen. Vår expert är inte imponerad av deras svar.

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

PODD: Facket förändrade mitt liv

Momodou Lamin Sanneh, Lams, är skyddsombudet från Göteborg som har gått fler än 75 fackliga utbildningar.  Kämpaglöden kan vara bra i de mest oväntade sammanhang, som när de blev lurade under en pilgrimsfärd till Mecka. Då gjorde Lams en riskanalys och agerade.

PODD: Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Han missbrukade allt. Sex, shopping, alkohol. Först när Volvoarbetaren Tommy Jeansson var 50 år förstod han varför han pendlade mellan depression och mani. Tommy Jeansson har ändrat på mycket i sitt liv, men David Bowie och Ulf Lundell finns kvar.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.