Industriarbetarnas tidning

DA låter arbetarna berätta

22 juni, 2022 - 08:00

Skrivet av

Ny podd

Liv & arbete är en podd från Dagens Arbete.

På grund av rättighetsskäl kan du bara höra musiken i ditt konto på Spotify.

Spännande människoöden, händelser som fick livet att vända. Nu finns podden Liv & arbete, där industri­arbetare berättar om till­fällena som format dem – och väljer sin favoritmusik.

Podden består av avsnitt på cirka en halvtimme, där en DA-läsare berättar sin historia och om händelser som betytt mycket i livet.

– Vi träffar så många intressanta människor i vårt jobb, och tyckte att det var en bra idé att låta dem berätta om sina liv själva, säger Anna Julius, som producerat Liv & arbete tillsammans med Janna Ayres.

Berättelsen varvas med musik. Lite som Sommar i P1.

– Det är otroligt modiga berättelser och jag slås av alla erfarenheter vi människor samlar på oss medan vi lever. Tänk om vi kunde dela med oss mer av dem, vad vi skulle kunna lära oss av varann, säger Janna Ayres.

För att få rättigheter att spela musiken behövde podden knytas till Spotify, men den går även att lyssna på på da.se, men då utan musikinslag.

– Vi vet att många av våra läsare tycker om att lyssna på ljudböcker och poddar när de jobbar. Kanske blir det en del lyssning på semestern också, säger Anna Julius.

Än så länge är tre avsnitt helt klara, men fler kommer. Läs mer om våra tre första ”sommarpratare” och vad deras avsnitt handlar om.

Foto: David Lundmark.

Regina Hoberg

 • Ålder: 64 år.
 • Jobbar: Tidigare skogsarbetare i Karlskoga, nu pensionerad.
 • Berättar om: Hur det var att växa upp som kille, men längta efter att ha lika fina kläder som tjejerna. Att bära på en hemlighet och gömma en del av sin själ. Varför hon trivs bättre i en raggarbil än på en motorcykel. Hur det var komma ut för chefen.
Foto: Anna Julius.

Tommy Jeansson

 • Ålder: 63 år.
 • Jobbar: Pensionär, jobbade tills nylige­n på Volvo i Olofström.
 • Berättar om: Femtio­årskrisen som i själva verket var något värre. Att växa upp i ett brukssamhälle. Det social­a arvet, missbruket, impulsiviteten. Samtalet med psykologen som fick honom att äntligen förstå vad det var som hände med honom. Och så mycke­t musik och lite cykling.
Foto: David Lundmark.

Annica Lindkvist

 • Ålder: 50 år.
 • Jobbar: Svetsare.
 • Berättar om: Hur arbetskamraterna inte trodde henne när hon berättade om trakasserierna. Hur hon tappade gnistan, och efter lång kamp hittade den igen. Om att sluta ge mobbarna makt över ens liv. Om skogspromenader och ensamhet och om varför hon firar varje dag.
Foto: Anna Julius.

Momodou Lamin Sanneh, ”LAMS”

Under produktion. Prenumerera på  podden så missar du inga avsnitt!

 • Ålder: 58 år
 • Jobbar: Plasman i Göteborg, skyddsombud och vice ordförande i IF Metall-klubben.
 • Berättar om: Hur det fackliga arbetet har förändrat hans sätt att se på världen. Hur man har nytta av arbetsmiljökunskaper när man gör en pilgrimsfärd. Om sin pappa och om att brinna för att hjälpa andra.

Fler industriarbetare kommer. Håll utkik efter nya avsnitt!
Känner du någon som har en stark historia att berätta? Tipsa oss!
Anna Julius: aj@da.se och Janna Ayres: ja@da.se

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.