Industriarbetarnas tidning

Industri­arbetare berättar i ny podd

22 juni, 2022 - 08:00

Skrivet av

Ny podd

Liv & arbete är en podd från Dagens Arbete.

På grund av rättighetsskäl kan du bara höra musiken i ditt konto på Spotify.

Spännande människoöden, händelser som fick livet att vända. Nu finns podden Liv & arbete, där industri­arbetare berättar om till­fällena som format dem – och väljer sin favoritmusik.

Podden består av avsnitt på cirka en halvtimme, där en DA-läsare berättar sin historia och om händelser som betytt mycket i livet.

– Vi träffar så många intressanta människor i vårt jobb, och tyckte att det var en bra idé att låta dem berätta om sina liv själva, säger Anna Julius, som producerat Liv & arbete tillsammans med Janna Ayres.

Berättelsen varvas med musik. Lite som Sommar i P1.

– Det är otroligt modiga berättelser och jag slås av alla erfarenheter vi människor samlar på oss medan vi lever. Tänk om vi kunde dela med oss mer av dem, vad vi skulle kunna lära oss av varann, säger Janna Ayres.

För att få rättigheter att spela musiken behövde podden knytas till Spotify, men den går även att lyssna på på da.se, men då utan musikinslag.

– Vi vet att många av våra läsare tycker om att lyssna på ljudböcker och poddar när de jobbar. Kanske blir det en del lyssning på semestern också, säger Anna Julius.

Än så länge är tre avsnitt helt klara, men fler kommer. Läs mer om våra tre första ”sommarpratare” och vad deras avsnitt handlar om.

Foto: David Lundmark.

Regina Hoberg

 • Ålder: 64 år.
 • Jobbar: Tidigare skogsarbetare i Karlskoga, nu pensionerad.
 • Berättar om: Hur det var att växa upp som kille, men längta efter att ha lika fina kläder som tjejerna. Att bära på en hemlighet och gömma en del av sin själ. Varför hon trivs bättre i en raggarbil än på en motorcykel. Hur det var komma ut för chefen.
Foto: Anna Julius.

Tommy Jeansson

 • Ålder: 63 år.
 • Jobbar: Pensionär, jobbade tills nylige­n på Volvo i Olofström.
 • Berättar om: Femtio­årskrisen som i själva verket var något värre. Att växa upp i ett brukssamhälle. Det social­a arvet, missbruket, impulsiviteten. Samtalet med psykologen som fick honom att äntligen förstå vad det var som hände med honom. Och så mycke­t musik och lite cykling.
Foto: David Lundmark.

Annica Lindkvist

 • Ålder: 50 år.
 • Jobbar: Svetsare.
 • Berättar om: Hur arbetskamraterna inte trodde henne när hon berättade om trakasserierna. Hur hon tappade gnistan, och efter lång kamp hittade den igen. Om att sluta ge mobbarna makt över ens liv. Om skogspromenader och ensamhet och om varför hon firar varje dag.
Foto: Anna Julius.

Momodou Lamin Sanneh, ”LAMS”

 • Ålder: 58 år
 • Jobbar: Plasman i Göteborg, skyddsombud och vice ordförande i IF Metall-klubben.
 • Berättar om: Hur det fackliga arbetet har förändrat hans sätt att se på världen. Hur man har nytta av arbetsmiljökunskaper när man gör en pilgrimsfärd. Om sin pappa och om att brinna för att hjälpa andra.

Känner du någon som har en stark historia att berätta? Tipsa oss!
Anna Julius: aj@da.se och Janna Ayres: ja@da.se

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Regina Hoberg: Min stora hemlighet

Roger Hoberg gick in på tågtoaletten, tog på sig peruk och klänning – och fick en komplimang av konduktören när hon kom ut. I många år levde skogsarbetaren med en stor hemlighet. Men nu är Regina Hoberg sig själv. Både på motorträffarna och jobbet.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Tolv tips för dina lurar

Tolv tips för dina lurar

Ligger du i hängmattan? Koppla av med en spännande deckare – som någon annan läser åt dig. Kvar på jobbet? Tryck i gång en intressant radiodokumentär eller hitta din nya favoritpodd.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Så lyssnar du bäst på poddar

Så lyssnar du bäst på poddar

”Du hittar den där poddar finns”, brukar det heta. Men var är det? Här är svaren på alla poddfrågorna du inte vågat ställa.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Flykten från nuet borde få ett slut

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Fler dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar. Nya ministern reagerar: Inte godtagbart.

Första kvinnan på gjuteriet

Första kvinnan på gjuteriet

1960-talet hade precis börjat när småbarnsmamman Anna-Lisa Misker klev in på Pentaverken i Skövde. ”Jobba på fabrik fanns inte på min karta”, berättar hon. Men hon blev kvar i 32 år.