Industriarbetarnas tidning

Nu höjs insatserna i tysk avtalsrörelse

17 november, 2022 - 13:27

Skrivet av

Avtal eller storstrejk Efter veckor av varningsstrejker går nu löneförhandlingarna för 3,9 miljoner anställda i tysk verkstadsindustri in i en avgörande fas. Något som följs noga av parterna i Sverige.

– Det är viktigt hur det går i vårt största konkurrentland, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Under högljutt blåsande i visselpipor samlades i tisdags 20 000 strejkande bilarbetare utanför Audi-fabriken i sydtyska Ingolstadt. Det var kulmen på den våg av kortare så kallade varningsstrejker som fått hundratals fabriker att stanna för några timmar runt om i Tyskland de senaste veckorna.

Sedan avtalet för den tyska verkstadsindustrin mellan facket IG Metall och arbetsgivarna gick ut i slutet av september har förhandlingarna gått trögt. IG Metall kräver 8 procent i lönelyft i ett ettårigt avtal för att bland annat kompensera för den höga inflationen. Det är det högsta kravet sedan 2008.

Arbetsgivarna har å sin sida vägrat gå med på några löneökningar alls och i stället erbjudit en engångsutbetalning på 3 000 euro i ett avtal över 30 månader. Något som förkastats av facket.

– Det engångsbelopp som hittills erbjudits är inte en grund för seriösa förhandlingar. Anställda behöver permanenta och anständiga löneökningar, hälsade IG metall-ordföranden Jörg Hoffman.

I dag, torsdag, inleds den femte förhandlingsrundan i den bilindustri-tunga delstaten Baden-Württemberg. Om man inte lyckas träffa något avtal kommer facket trappa upp konflikten med 24-timmarsstrejker och eventuell storstrejk.

– Jag bedömer det som rätt stor chans att man når ett avtal nu. Det är i Baden-Württemberg man traditionellt brukar teckna avtal först och så att säga sätta märket för resten av delstaterna, säger Jonathan Herlitz, utredare på IF Metall med särskilt fokus på Tyskland.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skulle de teckna ett bra avtal, finns det möjlighet för oss att höja lönerna mer i Sverige utan att vi försämrar vår konkurrenssituation.

Och vad som händer i Tyskland har bärighet på svensk avtalsrörelse.

– Vi följer naturligtvis det, våra löneökningar måste gå i takt med Europa eftersom det är där våra viktigaste konkurrenter finns. Skulle de teckna ett bra avtal, finns det möjlighet för oss att höja lönerna mer i Sverige utan att vi försämrar vår konkurrenssituation, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Enligt honom är just delstaten Baden-Württemberg extra viktig att hålla ögonen på från svensk horisont. Delstaten har runt 10 miljoner invånare är Tysklands rikaste region. Arbetskraften består av cirka 4,5 miljoner, varav cirka en miljon i industrin, direkt eller indirekt. Precis som i Sverige. Runt Stuttgart-området finns de stora biltillverkarna Daimler Benz och Porsche samt elektronikföretaget Bosch.

– Det är en rätt bra spegel, som ett litet Sverige i Tyskland, säger han.

Det finns dock avgörande skillnader mellan svensk och tysk avtalsrörelse.

– Man ska inte jämföra alltför mycket, vi har helt olika system. Vi gör upp om utgående löner. De gör upp om hur mycket minimilönerna ska höjas i de olika avtalen. När vi träffar avtal så blir det ett märke för hela arbetsmarknaden. I Tyskland finns det inte några sådana förhållanden. Det påverkar inte hur lönerna ökar i tjänstesektorn exempelvis. Det är helt fristående, säger Veli-Pekka Säikkälä.

En annan skillnad är engångsbeloppen, som fått allt större betydelse i Tyskland under senaste åren. Faktum är att de så kallade tarifferna – minimilönerna i avtalen – inte höjts alls i verkstadsindustrin sedan 2018. Löneökningar har i stället betalts ut i engångsbelopp, vilket staten också uppmuntrat genom att göra utbetalningar på upp till 3 000 euro skattefria för arbetsgivaren.

Den trenden vill IG Metall bryta. Permanenta löneökningar är ett absolut krav. Men troligtvis kommer slutresultatet bli en kombination av engångsbelopp och löneökningar, tror IF Metalls utredare Jonathan Herlitz.

– Förmodligen kommer det landa i ett liknande avtal som det inom stålindustrin och kemiindustrin, säger han.

I förhandlingarna i stålindustrin gick IG Metall först ut med ett krav på 8,2 procents löneökningar. Slutresultatet, i avtalet som tecknades i somras, blev 6,5 procents löneökningar på 18 månader och 500 euro i engångsbelopp. I kemiindustrin tecknade fack och arbetsgivare avtal i oktober på 20 månader som ger sammanlagt 6,5 procents löneökningar och två engångsbelopp om vardera 1 500 euro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Nytt avtal i tyska verkstads­industrin

Tyska IG Metall har tecknat ett tvåårigt avtal för verkstadsindustrin. De anställda får löneökningar på 4,25 procent i snitt per år, samt engångsbelopp på sammanlagt 3 000 euro.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Facket: För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

För låga lönelyft är skadligt för ekonomin

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.