Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vallöften slaktas på löpande band

15 december, 2022

Skrivet av

Krönika Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

När vintermörkret återigen sänker sig över svenska folket är det med ett nytt allvar vi hukar i snögloppen. För med denna vinter följer också en kostnadskris. Vi får gå långt tillbaka i tiden för att hitta något liknande.

Prisökningarna som vi kämpar med i dag har ett gemensamt med alla andra kriser. Det är de med sämst marginaler som råkar mest illa ut.

Det har varit en viktig facklig utgångspunkt i framtagandet av gemensamma krav inför avtalsrörelsen att satsa extra på dem med allra lägst löner. Det är något som kommit bort lite grann i diskussionen eftersom så mycket fokus hamnat på lönekravet som landade på 4,4 procent.

Är då 4,4 procent för lågt lönekrav när inflationen ligger runt 10 procent? Vid en första anblick är svaret givet. Vår fackliga ryggrad är programmerad för reallöneförbättringar och det är uppenbart att det blir väldigt svårt att åstadkomma om inte inflationen viker kraftigt under nästa år. Samtidigt vet vi att jakten på kompensation för prisökningar riskerar att spä på inflationen ytterligare. Jag skulle säga att detta är ett riktigt svårt dilemma.

Det som däremot är solklart är att man inte kan lägga hela ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Som jag skrivit tidigare här vilar det också ett stort ansvar på politiken att bidra till att lindra krisen.

Under valrörelsen tävlade högerblocket om att lova mest för att skydda svenska hushåll. Vad har det då blivit av dessa löften?

Elpriskompensationen som skulle vara på plats den 1 november lyser med sin frånvaro. Tio kronors sänkning av bränslepriset blev några ören. Pengar till välfärden räknas inte upp för kostnadsökningarna vilket innebär att skola, vård och omsorg kommer att gå på knäna.

Det finns dock några som blir rikligt kompenserade i krisvintern. Det är de med höga inkomster. Tjänar du över 70 000 kronor i månaden kommer skatten att sänkas med 1 400 kronor i månaden från och med nästa år. Det är möjligen den sjukaste politiska prioriteringen av alla i ett läge där vanligt folk får vända på varje krona.

Vallöften har slaktats på löpande band. Det är upprörande, men inte förvånande, att högerregeringen skyddar höginkomsttagare, men kastar vanligt folk under bussen. Så regerar högern, tydligen gör det ingen skillnad med Sverigedemokraterna i laget.

Om vi låter dem hållas kommer det att bli en riktigt tuff mandatperiod för svenska löntagare. Vi måste öka trycket för att regeringen ska hålla sina ord. LO har tagit fram ett krisvinterprogram som på riktigt avlastar svenska hushåll den här vintern.

Det är politiska förslag för vanligt folk, inte för höginkomsttagare.

En kommentar till “Vallöften slaktas på löpande band

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.