Industriarbetarnas tidning

”Industriavtalet är mycket hans baby”

9 juni, 2023 - 13:44

Skrivet av

Hallå där DA:s reporter Harald Gatu, som skrivit en bok om Göran Johnsson, ordförande för fackförbundet Metall 1993-2005, och en av skaparna av industriavtalet.

Att möta framtiden : en bok om Göran Johnsson är utgiven på Atlas förlag.

Varför skrev du en bok om Göran Johnsson?

– Jag fick en fråga från förlaget eftersom att han anses ha betytt så mycket för arbetsmarknaden. Jag var tveksam. Jag tyckte han var svårintervjuad när han var Metallordförande. Han hade en skicklig förmåga att prata runt saker. Om jag skulle skriva måste han bjussa på sig själv.

Hur gick det då?

– Det var lätt. Han bjöd på sig själv och berättade varför han tänkt som han tänkt. Han är en väldigt självständig person, trygg, med fötterna kvar i Olofström.

Var det något du blev förvånad över?

– Jag fick veta mer om hans uppväxt med en ensamstående mamma som jobbade inom beklädnadsindustrin, och en morfar. Han berättade med värme om vad morfar och mamma betydde. Det gav en fördjupad bild.

Göran Johnsson tillträdde 1993, en tid när globaliseringen slog igenom på allvar, och många företag flyttade utomlands.

– Det tvingade facket att tänka i nya banor. Han var den som var intresserad av det. Han pratade om den trebenta pallen, ett typiskt Göran Johnsson-uttryck. De tre benen var samhället, näringslivet och facket. De måste vara lika långa annars faller pallen.

Ett av de största avtrycken Göran Johnsson gjorde var att han var med och skapade industriavtalet – den ordning som fortfarande råder under avtalsrörelsen, där industrin tecknar avtal först.

– Ja, det är mycket hans baby. Det har gjort industrin löneledande, men det handlar också om en samsyn mellan fack och företag om utveckling.

Harald Gatu berättar att det fanns en hel del spänningar mellan Göran Johnsson och dåvarande S-ledaren Göran Persson. Som Metallordförande satt Göran Johnsson i Socialdemokraternas verkställande utskott, VU. För Harald Gatu berättade han att han för det mesta var på gott humör, men när han kom från ett möte med VU var han riktigt förbannad.

– Han visade sig min cd-samling. Han sa att varje gång han blivit förbannad på ett möte med Socialdemokraternas VU gick han och köpte en skiva av en jazzmusikern Zoot Sims. ”Som du ser har jag många skivor”, sa han.

Sista kapitlet i Harald Gatus bok är en intervju med Göran Johnsson.

Varför gjorde du så?

– Jag ville beskriva hur han har tänkt. Jag har inte varit någon spökskrivare, jag ville göra journalistik. Göran Johnsson var tydlig att det var min bok. Han ville inte ändra ett smack mer än någon svordom …

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sprickan som skakade Industriavtalet

Sprickan som skakade Industriavtalet

Var det början till slutet som sågs när Livs i konflikt med tjänstemännen tog paus från Facken inom industrin och GS-facket funderade på detsamma? frågar sig DA:s Harald Gatu inför Industriavtalets 25-årsjubileum.

Morfars pojke blev metallbas

Morfars pojke blev metallbas

Göran Johnsson var en av Industrisveriges mäktigaste i många år. Allt började i ett torp i Blekinge.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

50 år med arbetare i styrelserummen

50 år med arbetare i styrelserummen

Sedan 1973 har facket haft representanter i bolagsstyrelserna. Dagens Arbetes panel diskuterar om det inneburit någon faktisk möjlighet till påverkan.

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna: Politiken lägger krokben för den gröna omställningen

Industriarbetsgivarna och IF Metall är rörande överens. Industrin är motorn i den gröna omställningen. Möjligheterna är enorma. Men det krävs en hållbar energipolitik.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Hotet från inflationen – så illa kan det gå

Varför skrämmer inflationen parterna i avtalsrörelsen? Till och med facken pratar om reallönesänkningar. Hör experterna i DA:s avtalspodd i ett samtal med Helle Klein. De blickar tillbaka till den skenande inflationen på 1980-talet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.