Industriarbetarnas tidning

Jimi har ett museum med Tjorvenbilar: ”Skulle bara köpa en”

7 juni, 2023

Skrivet av Karin Asmundsson

Samlarobjekt Kanske var den före sin tid, den trubbnästa bilen från Kalmar.
På Tjorvenmuseet i Rockneby vårdar Jimi Essén minnet av en lokal industrihistoria.

– Jag är inte bilintresserad. Jag skulle bara köpa en bil, säger Jimi Essén.
Men det blev många bilar. Och sedan blev samlingen till ett helt museum.

I Rockneby cirka två mil norr om Kalmar, i en före detta snickerifabrik, står 17 Tjorvenbilar parkerade. Utanför väntar ytterligare ett tiotal. Hit kommer tusentals besökare varje år för att beundra Jimi Esséns samling, både av originalbilar och sådana han byggt om.

Det småländska bilprojektet inleddes 1963. Postverket behövde en specialanpassad brevbärarbil och uppdraget gick till Kalmar verkstad, KVAB.

Till museet kommer alla slags besökare. Det finns ingen urtyp, det är allt från 18-åriga nyblivna mammor till 95-åriga pensionärer.

Jimi Essén.

Företaget hade sedan 1880-talet tillverkat lok, motorvagnar och spårvagnar. Bolaget hade dessutom börjat göra perrongtruckar.

Postverket ville ha en bil med automatlåda, rejäl frigång, skjutdörrar och bra sikt.

Jimi essén

Ålder: 50 år.

Bor: I Rockneby.

Familj: Fru och barn.

Gör: Äger och driver Tjorvenmuseet. Deltidsbrandman. Äger Kyl & Maskin, med maskiner, reparation, el-vvs och bygginstallationer.

Övrigt: Jimi har också planer på att göra ett minimuseum med Iteracyklar. Itera var en plastcykel som lanserades 1982. Den marknadsfördes som billig och bra, men den hade vek ram, var tung och dyr. Drygt 15 000 cyklar tillverkades. ”Jag samlar på fiaskon!”

Industridesignern Rune Monö, mest känd för att ha skapat Ica- och Sas-loggorna, engagerades för att rita bilen. Uppdraget var ”funktion före form” och resultatet blev alltså en trubbnosig bil som snabbt fick smeknamnet Tjorven.

1967 lade Postverket en beställning på tusen bilar. Flygvapnet köpte tolv stycken.

Kalmar verkstad försökte sälja den praktiska lilla skåpbilen även till andra, och gjorde reklam för att bilen passade utmärkt för rörinstallatörer, blomsterhandlare, kontorsmaskinsfirmor, målare och fönsterputsare. Det gick utmärkt att få specialinredning.

Kalmar verkstads vd Erik Hammerlund hade planer på att 20 000 bilar skulle säljas 1970–1971, det skulle finnas ett 80-tal återförsäljare och 200 verkstäder över hela landet.

Tidningen Veckans Affärer skrev i juni 1967 att ”Nu frågar hela världen efter Tjorven”.

Teknik för alla testade bilen, och gav både ris och ros: ”Den var underbart smidig att köra i stadstrafiken med den helautomatiska växellådan och de små måtten som gjorde att man vände på en femöring … Vid hård körning krängde den ganska våldsamt. Körställningen var direkt obehaglig, man satt som en fällkniv.”

Bilen ansågs vara snabb och smidig för stadstrafik, men inte lämplig för landsvägskörning, den höga karossen var känslig för sidovind.

Men det fanns också andra problem. Motorerna höll inte och tillverkningen gick med förlust.

Totalt hann fabriken leverera drygt 2 000 bilar innan tillverkningen lades ned 1972.

körde ut post

Tjorven, eller Kalmar, som den hette på exportmarknaden, var en skåpbil som tillverkades av Kalmar verkstad mellan 1968 och 1971.

Bilen var framtagen för att användas som brevbärarbil. Den hade skjutdörrar med förarplatsen på högersidan för att brevbäraren skulle kunna lägga posten i brevlådan utan att gå ur bilen.

Bilen hette egentligen KVD 440/441, men en tekniker från Poststyrelsen tyckte att bilen hade ett trubbigt bussigt utseende som påminde om karaktären Tjorven i tv-serien Saltkråkan.

Jimi Essén körde Tjorven redan som liten grabb.

– Pappa var båtbyggare, han gjorde plastbåtar. I mitten av 80-talet var det hård konkurrens, så han ville ta sig till något annat. Posten gjorde en upphandling av postbilar så han köpte rättigheterna till Tjorven och byggde två bilar. Jag var typ tio bast. Det var skitspännande att pappa byggde bilar.

I dag finns det drygt 200 Tjorvenbilar kvar i bilregistret, och ett knappt tiotal som fortfarande är i trafik. Bryggeriet Ängöl, med säte i Kalmar, har en Tjorven som firmabil.

– Hur många jag har haft? Ingen aning, kanske ett 50-tal. Jag har sålt av rätt många, säger Jimi.

Han hittar bilar lite överallt. En stod i en lada där träd hade vuxit upp framför porten, så han fick ta fram sågen för att kunna få ut bilen. Andra hittar han på Blocket, eller får tips om.

Han menar att Tjorven var jättebra för sitt ändamål, som distributionsbil i tätortstrafik, men att den hade en massa barnsjukdomar och lanserades för tidigt.

– Man fick plats med hur mycket grejer som helst. Den är en bruksbil, och bruksbilar har inte lång livslängd.

Foto: Kristina Wirén

För åtta år sedan öppnade han sin samling för allmänheten och förra året hade Tjorvenmuseet drygt 15 000 besökare. Museet har tre heltidsanställda, och på somrarna ytterligare personal.

– Till museet kommer alla slags besökare. Det finns ingen urtyp, det är allt från 18-åriga nyblivna mammor till 95-åriga pensionärer, säger Jimi.

Foto: Kristina Wirén

I lokalen finns också en verkstad med mängder av reservdelar och broschyrer. På väggarna hänger svartvita fotografier från fabriken, Kalmar verkstad, och reklamaffischer. Till exempel kan man läsa: ”Från friläge till och med fyrans växel krävs nitton rörelser med traditionell växellåda. Med Tjorven som har DAF:s moderna Variomaticsystem som standard behöver du bara en rörelse – gasa.”

Förutom originalbilar finns även exemplar som Jimi har renoverat och byggt om, som en polisbil, en brandbil och en campingbil. Jimis favorit är dock en originalbil, den som ägts av Stadigs radio och tv i Borås. Efter tio års användning parkerades den i en lada och stod orörd fram till 2018. Den är lackerad i brunt, turkost, rött, grönt och gräddvitt. På ena sidan står det ”legitimerad färg tv service”.

Den är ett tidsdokument på mer än ett sätt, menar Jimi.

– De som är unga i dag vet inte att det bara fanns svartvit tv.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tips för en skön sommar

Tips för en skön sommar

Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Tidigare truckföraren Anna-Lena Jönis Ek ser nu till att det är vackert på Säters kyrkogård –  och hoppas få tid snart att se sommaren biosnackis, filmen om Barbie.

”Finns det en drake är jag såld”

”Finns det en drake är jag såld”

Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri.

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Mästerkocken: Alla får äta precis vad de vill

Det finns ingen skämsmat och det är skönt att äntligen våga följa sin dröm. DA har träffat Sveriges mästerkock och tidigare svetsaren på Scania i Boden, Nazuk Turdieva.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.