Industriarbetarnas tidning

Tips för en skön sommar

20 juni, 2023

Sommar 2023 Fotboll, teater och veteranbils­träffar. Sommaren är fylld med saker att se fram emot, oavsett vad du tycker om. Här tipsar Dagens Arbetes redaktion om vad de längtar allra mest efter.

Sverige ställs mot Argentina, Sydafrika och Italien i sommarens fotbolls-VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland

Sport. Sommarens stora fotbollsfest är givetvis VM i Australien och Nya Zeeland. Mästerskapet drar i gång den 20 juli och matcherna sänds av Viasat – men det blir till att ställa klockan. Avspark 07:00 i Sveriges premiär mot Sydafrika den 23 juli.

Landslaget har ett brons att försvara från VM i Frankrike 2019. Samma valör blev det i EM i England förra året. Sedan dess har giganter som Caroline Seger och Nilla Fischer slutat och det är ännu oklart vem som fyller målvaktsskorna efter knäskadade Hedvig Lindahl.

Datum: 20 juli.

Isak Krantz


Foto: TT Nyhetsbyrån

Kliv in i folks trädgårdar

Utflykt. Rosenträdgård, kaktusdal, oran­geri, örtagård, woodland, grönsaks­odling … Den 16 juli är det Öppen Trädgård och vanligt folk bjuder in för att visa upp och berätta om sina skapelser. Nästan 100 trädgårdar från Skellefteå i norr till Östra Nöbbelöv i söder.

Du hittar dem på: oppentradgard.land.se

Datum: 16 juli.

Marie Edholm


Foto: Pressbild

Gladiatorer, 100 vattenballonger och dramatik

Scenkonst. Du som är på tillfälligt besök i huvudstaden i sommar – eller du som bor i Storstockholm: Missa inte klassikern Parkteatern! I år finns det många programpunkter riktade till barn, till exempel flera cirkusföreställningar.

Själv blir jag väldigt nyfiken på föreställningen Waterbombs, 35 minuter med gladiatorer, 100 vattenballonger, dramatik och opera …

Spelas på Sergels torg i Stockholm, i Jordbro, Täby och Jakobsberg.

Kanske bäst av allt: Det är gratis, man får äta picknickmat under föreställningen – och man får kolla på alla andra besökare.

Datum: Hela sommaren.

Helena Reistad


Pernilla Andersson. Foto: Pressbild

Stora namn på liten scen i Bohuslän

Musik. Till en vacker men inte särskilt stor matsal på Slussens Pensionat på Orust dras varje år riktiga toppnamn bland svenska artister. Utanför fönstren ligger den bohuslänska fjorden spegelblank, på den minimal­a scenen står artister som Linnea Henriksson (29/6–1/7), Joel Alme (7–8/7), Moneybrother (18–19/7), Pernilla Andersson (20–21/7) och Christian Kjellvander (30/7).

Datum: Hela sommaren.

Anna Julius


Foto: Pressbild

Ulf Lundell fortsätter sin evighetsdagbok

Bok. Jag har inte läst Vardagar 8 och 9 än, så egentligen borde jag ju inte alls tipsa om dem. Men, jag har slukat hans föregående sju tegelstenar med samma titel – 1, 2, 3 och så vidare – och jag gissar att de här två inte är sämre. Ingen annan svensk författare kan skildra vår samtid så träffande som Ulf Lundell. Och ibland skrattar man så mycket att man är tvungen att ta en paus. Jag gör i alla fall.

Datum: 23 maj.

Pontus Ohlin


Foto: Pressbild

Nervigt drama i pressat restaurangkök

Tv-serie. The Bear är serien om en ung kock som efter ett tragiskt dödsfall i familjen lämnar fine dining-världen för att ta hand om familjens sandwichbutik.

Om den andra säsongen lever upp till den första, kan du vänta dig en rejäl dos av prestationsångest och stress och hackande av lök och kött. Den enda flykten är hallucinatoriska drömmar om att låta gasollågorna i restaurangköket ta tag i kökshanddukar och frityrolja och elda upp alltihop.

Visst finns här en hel del restaurang­klyschor och bilder på ansikten i stilla
panik. Men också ett skådespeleri och ett foto som gör att man vill vara där, i det jävla köket med dem.

Hela säsong 2 släpps i ett svep den 22 juli och kan med fördel tas i stora sjok.

Datum: 22 juli.

Janna Ayres


Margot Robbie som Barbie och Ryan Gosling som Ken. Foto: Pressbild

Klassisk docka blir Hollywoodfilm

Film. Vem hade kunnat tro att en av sommarens stora filmhändelser är gjord av plast, omgiven av cerise fluff och har ben som är minst 65 procent längre än normalpopulationens? Kanske kan det bli Barbie-feber i sommar. En titt på rollistan och trailern säger mig att det här kan bli både roligt och smart – inte minst med tanke på att det är hyllade Greta Gerwig som regisserar. Jag måste erkänna att jag är nyfiken.

Datum: 21 juli.

Anna Julius

Foto: Susanne Nilsson

Sommar, sol och bilträff

Utflykt. När solen vänder åter och gatorna torkar upp vaknar de nyvaxade och glänsande veteranbilarna upp ur sin vinter­dvala. För bilentusiasten innebär sommarsverige mängder av tillfällen att i sakta mak rulla iväg längs landsvägarna till träffar med likasinnade.

Varför inte passa på att styra kosan mot ett av landets allra största motorevenemang, det familjevänliga Classic Car Week i Rättvik, som i år firar 30 år? Som vanligt är det vecka 31 som gäller.

Annars är helgen 6–8 juli något att boka in, då både Power Big Meet i Lidköping och Västerås Summer Meet går av stapel­n. Befinne­r man sig längre norrut kanske magasine­t Wheels bilträff i Umeå den
8 juli eller i Haparanda helgen efter funkar bättre? Om man vill hitta bilträffar närmare hemadressen rekommenderas en titt i Wheels välmatade kalender. De hittar du på wheelsmagazine.se.

Datum: Hela sommaren.

Mikael Färnbo


Foto: TT Nyhetsbyrån

En ny sommartradition i vardande?

Musik. För andra året uppträder bröderna Gustaf & Viktor Norén i Strandbackens folkets park i Dala Floda tillsammans med det lokala spelmanslaget.

Miljön är klassisk: danspaviljong, servering, tombola, korvstånd och en liten scen. I fjol planerades en enda konsert men publikrusningen krävde uppträdanden fyra kvällar i rad. Och därmed slogs Lill-Babs gamla publikrekord. Sista helgen i juli är det dags igen. 23 juni släpps biljetterna till den sista kvällen.

Datum: 28–31 juli.

Harald Gatu


Foto: Pressbild

Sommarteater på gamla bruket

Teater. I det mörka och mysiga gamla kolhuset på det nedlagda bruket i Hälleforsnäs sätter Kolhusteatern åter igen upp en musikal i sommar.

Här har spelats föreställningar sedan 1996, och såväl erfarna skådespelare som lokala talanger brukar briljera. Teatern lockar en publik både från närområdet och mer långväga ifrån. Årets föreställning är Rent, som spelas mellan 21 juli och 12 augusti.

Datum: 21 juli–12 augusti.

Lotta Holmström

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Höstens bästa tips

Höstens bästa tips

Sommaren är över. Men deppa inte ihop för det. DA:s tips räddar hösten för dig.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

Jimi har ett museum med Tjorvenbilar: ”Skulle bara köpa en”

Jimi har ett museum med Tjorvenbilar: ”Skulle bara köpa en”

Kanske var den före sin tid, den trubbnästa bilen från Kalmar.
På Tjorvenmuseet i Rockneby vårdar Jimi Essén minnet av en lokal industrihistoria.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.