Industriarbetarnas tidning

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

30 juni, 2022

Skrivet av

Museum Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

DA möter: VOLONTÄRERNA I NYVÅNG

Podd Följ med på rundvandring i Nyvångs gruvmuseum, och hör samtalet med Jan Pettersson och Leif Johansson.

En gång i tiden arbetade 750 personer vid gruvan i skånska Nyvång. Här bröts stenkol under fem decennier, och ett blomstrande samhälle med flera tusen invånare växte fram. Det blev Skandinaviens största stenkolsgruva genom tiderna. Men allt fick ett slut 1966 då verksamheten stängdes. 

Kvar blev vattenfyllda schakt under marken, en 60 meter hög kulle med obrukbart material, samt otaliga minnen hos alla de som bott och verkat vid gruvan.

– Min morfar jobbade i gruvan och min mormor hade matserveringen, så jag har varit rätt mycket här när jag var liten, säger Jan Pettersson.

Han är ordförande i föreningen Nyvångs gruva, och vi träffar honom i det museum som föreningen driver. Där möter vi också vice ordförande Leif Johansson, som även han haft sin morfar i gruvan.

Jan Pettersson, ordförande i föreningen Nyvångs gruva, tycker det är viktigt att bevara minnet av gruvan. Foto: Anita Szava

Museet drivs ideellt, i den enda kvarvarande byggnaden från gruvtiden. Lokalen upplåts gratis av kommunen.

– Meningen med föreningen var att vi skulle bevara minnet av gruvan, berättar Leif som varit med alltsedan starten 1986. 

Nyvång blomstrade tack vare gruvan. Leif Johansson säger att museet vill skildra samhället lika mycket som gruvan. Foto: Anita Szava

Men snart finns inga levande kvar som satt sin fot i gruvan.

– Alla de som har haft en historia att berätta, de försvinner. Nu är det vår generation som håller liv i det. Men så länge vi orkar hålla på vill vi nog behålla det i egen regi, det innebär frihet och kompisskap och sådana saker.

Ingen av dem har dock egentligen satt sin fot i gruvan, så är det inte minnet av sina anhöriga mer än av gruvan som de vårdar?

– Det är ju inte bara själva gruvan vi vill skildra, utan hela samhället Nyvång. På 120 år byggdes det upp ett samhälle med butiker, fik, post och två konsumaffärer. Nu finns inget av det kvar. Det var möjligt att bygga ett samhälle fullt ut, och det var tack vare gruvan, säger Leif. 

Men blir inte museet då en symbol för något som aldrig kommer åter?

– Ja, det är klart att det är sorgligt. För på den tiden var det ett samhälle som var tryggt, och framför allt var det oerhört socialt. Det var ett blandat och mångkulturellt samhälle med arbetare från många länder.

Föryngringen i föreningens styrelse går dåligt, berättar Leif.

– Ibland tror man att man har fått napp på någon yngre som har visat intresse, men så är det arbete, familj och andra saker på fritiden som känns viktigare. Men vi ger inte upp, vi fortsätter.

– Det troliga är att kommunen får frågan om att ta över när vi inte orkar längre, men då blir det ju en kostnadsfråga. Då kan det inte handla om volontärer, utan då måste man ha någon anställd och det kanske man inte är intresserad av.

Foto: Anita Szava

Att deras egna barn skulle ta över efter dem tror de inte. De skrattar närmast åt frågan.

– Det skulle kännas mycket långsökt, skrockar Leif.

Tappar ni aldrig sugen?

– Nej, faktiskt inte. 

– Ju mer man håller på desto mer vill man göra, fyller Jan i. 

Hur länge orkar ni hålla på?

– Så länge som möjligt, förhoppningsvis. Nu är jag rätt stel, har bytt knäled och höftled, så jag gör inte så mycket annat än detta och min trädgård, säger Jan.

– Ja, så länge nyfikenheten fortfarande finns där på att lära något nytt tror jag att det kan bli en
liten tid till, säger Leif.

Jonas Nordling är reporter på Dagens Arbete. Foto: David Lundmark

Jonas Nordling om tre industrimuseer

Hälleforsnäs gjuterimuseum 

På 1960-talet arbetade tusen personer på järnbruket i sörmländska Hälleforsnäs. Här bedrevs länge en industri med anor, grundad redan 1659. Numera är verksamheten nedlagd, men många av byggnaderna står kvar och en ideell förening driver ett sevärt museum. Bonus för besökaren är att det även inrymmer en bandyavdelning. Ortens bandylag, där så gott som alla spelare arbetade på bruket, var länge ett av landets bästa. 

Sopbilsmuseet i Blomstermåla

Det lilla småländska företaget Norrbackens gjuteri och mekaniska verkstad grundades redan 1870, men bytte spår i samband med depressionen och började producera hästvagnar för sopor och latrin. 1934 tillverkade man sin första sopbil. Verksamheten blev framgångsrik och företaget ingår nu i en stor internationell koncern, med tillverkning i Kalmar. Men minnet av ursprunget lever kvar i Blomstermåla genom hembygdsföreningen som har ett museum på platsen.

Köpmanholmens bruksmuseum

Ångermanländska Köpmanholmen hade såg, och dessutom såväl sulfit- som sulfatfabrik. Här producerades trävaror och pappersmassa, men också mängder av brännvin. Som mest arbetade 800 personer vid fabrikerna och ett helt samhälle växte fram. Denna svunna storhetstid hålls nu vid liv tack var bruksmuseet, som drivs av ideella krafter. 2007 fick föreningen stor hjälp av ett 30-miljonersarv från en man som vuxit upp i Köpmanholmen. 

Tips!

Du hittar hundratals industriminnen och arbetslivsmuseer med hjälp av www.arbetsam.com

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

DA möter: Volontärerna i Nyvång

DA möter: Volontärerna i Nyvång

Följ med till museet vid Nyvångs gruva och träffa entusiasterna som håller det vid liv. Ett samtal om vikten av att vårda minnet av både bygdens och släktens historia.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Odla för dina drömmar, miljön – eller lite lugn och ro

Det är oroliga tider. Vi ska bunkra mat och vara redo för krisen. Men en egen täppa kan ge mer än bara reserver, den kan ge lugn och ro.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.