Industriarbetarnas tidning

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

12 juni, 2023 - 07:02

Skrivet av

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser och hamnat hos kriminella. Hur ser ni på det?

– Det som framkommit är illa, allvarligt och oacceptabelt. Mängden som lyfts fram i granskningen, över ett halvt ton, motsvarar cirka 4000 dynamitgubbar och bara ett fåtal räcker för att blåsa ut en hel lägenhet. Det är skrämmande, säger Markus Selin (S) som sitter i försvarsutskottet och är ledamot i riksdagen.

Vad vill ni göra åt det?

– Vi är beredda att fortsätta diskutera fler lagskärpningar med regeringen. Vi socialdemokrater införde en rad skärpningar kring explosiva ämnen för två år sedan. Då sa Moderaterna att det var skåpmat och småduttande och det indikerar att Moderaterna verkar ha något mer att komma med gällande det här.

Skärpningen av lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) som Socialdemokraterna införde år 2021 har fått kritik bland annat för att den att den slår fel. I dag är kontrollen stenhård av personer som arbetar med sprängmedel inom tillverkande industri, där sprängmedlen inte är intressanta för kriminella. Flera har förlorat jobbet, utan att veta varför, i samband med skärpningen av lagen med utökade bakgrundskontroller.

Samtidigt brister kontroll och tillsyn när det kommer till hantering av sprängmedel som används inom byggbranschen, där stora mängder stulits.

Läs också

Kommunerna: ”Vi mäktar inte med”

Vi hinner inte och vi kan inte. Kommuner slår larm om att de inte klarar av att kontrollera om sprängmedel kommer på drift.

Hur kan man komma till rätta med det?

– Det kan finnas skäl att se över lagen så att den inte slår fel och att oskyldiga drabbas. Det är någonting som vi ska fortsätta följa.

Det finns förslag om att utforma tillstånden för explosiva varor likt vapenlicensen så att tillståndet blir personligt. På så sätt skulle det kunna dras in direkt när en person begår ett brott. Vad tycker ni om det förslaget?

– Vi utesluter ingenting, att likställa tillstånden med vapenlicensen kanske kan vara en lösning. Vi skulle kunna diskutera vidare med regeringen om ytterligare skärpningar.

År 2010 flyttades ansvaret för tillstånd och tillsyn av explosiva varor från Polisen till kommunerna.

Reinfeldtregeringen drev igenom den nya lagen. Nu flaggar flera kommuner om att de inte mäktar med uppdraget och en del utför inte någon tillsyn alls.

Vad tänker ni om det beslutet i dag?

– I första hand är det våldet som har eskalerat, inte organisationsformen som har fallerat. Men man behöver göra mer för att kommunerna och MSB ska få mer resurser och kompetens.

Det fanns flera remissinstanser som redan år 2010 flaggade för att det kunde bli så här. Det tyder på att det inte bara har att göra med eskalerande våld. Hade ni under er tid i regeringsställning kunnat göra mer?

– Eftersom lagstiftningen drevs igenom av Reinfeldt-regeringen är Moderaterna egentligen bäst lämpade att svara på hur man resonerade kring remissinstansernas synpunkter. Sedan är det givetvis så att lagstiftning behöver både utvärderas och utvecklas över tid. Och vi socialdemokrater är som sagt inte främmande för att diskutera förändringar om det uppstår ett sådant behov.

Läs också

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.