Industriarbetarnas tidning

Dom: Northvolt frias efter att utländska arbetare jobbat utan tillstånd

15 september, 2023 - 12:17

Skrivet av

Northvolt frias av Skellefteå tingsrätt. De tolv utländska arbetarna, som jobbade olagligt inne på företagets område, var inte Northvolts ansvar.

Man ska inte kunna lämpa över ansvaret på underleverantörerna, menade assistentåklagare Jennifer Piironen. Foto: Johanna Edström

”Modernt slaveri.” Så uttryckte sig fackförbunden om de utländska arbetarna som de mötte inne på Northvolt Ett:s område i Skellefteå under hösten år 2021.

I flera månader arbetade tolv utländska personer för cirka 100 kronor i timmen inne på Northvolt Ett:s område. De saknade rätt att arbeta i landet. Fackförbunden flaggade för Northvolt om vad som pågick, men batteriföretaget ingrep inte.

Inte förrän gränspolisen slog till mot arbetsplatsen omhändertogs arbetarna och avvisades. En chef på Northvolt åtalades för brott mot utlänningslagen och batteriföretaget riskerade att få en straffavgift på cirka 618 000 kronor.

Under rättegången i augusti i år hävdade Northvolts försvarare att det inte fanns något anställningsförhållande att åberopa eftersom de tolv männen var anlitade av underentreprenörer till Northvolt. Den åtalade chefen hade heller inte det personalansvar som åklagaren hävdat, menade försvaret.

– Men man ska inte kunna lämpa över ansvaret på underleverantörerna, sa Jennifer Piironen, assistentåklagare, åklagarområde Nord-Mitt.

Det här skickar signaler till andra arbetsgivare att de tjänar på att ha flera och långa entreprenörsled.

Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads.
”Northvolt kommer att fortsätta sitt samarbete med expertmyndigheter och fackförbund för att stärka våra kontroller, och kontinuerligt utveckla och genomföra lämpliga åtgärder för att hålla oseriösa företag borta från våra byggarbetsplatser”, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, i en kommentar till domen. Foto: Northvolt

Under fredagen meddelade Skellefteå tingsrätt att åtalet mot Northvoltchefen ogillas och batteriföretaget inte ska betala en avgift på 618 000 kronor. Enligt tingsrätten kan det inte bevisas att de tolv personerna varit anställda eller anlitade av Northvolt. Åklagare kan heller inte visa att Northvoltchefen varit anställd med personal- och anställningsansvar för dessa personer.

”Det är positivt att rätten delade vår uppfattning att individerna inte var anställda hos Northvolt och att Northvolt och vår medarbetare därmed friats helt från brottsmisstankar”, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, i en skriftlig kommentar till domen.

I samband med rättegången frågade Dagens Arbete vilket ansvar Northvolt har för personer som befinner sig på deras arbetsplats. Anders Thor svarade då:

– Vi har tydligt ansvar att ställa hårda krav på underleverantörer och kräva att de följer svenska lagar, de som inte gör det ska avvisas från byggarbetsplatsen.

För fackförbunden var åtalet principiellt viktigt. Efter domen finns nu en oro inför framtiden bland fackliga.

– Det här skickar signaler till andra arbetsgivare att de tjänar på att ha flera och långa entreprenörsled. Då kan man alltid peka över ansvaret på nästa företag i ledet, säger Pierre Pettersson, ombudsman på Byggnads.

Trots utfallet är han glad att frågan uppmärksammats.

Pierre Pettersson från Byggnads och Mathias Hansson från Elektrikernas vid rättegången. Foto: Johanna Edström

– Viktigast för oss är att vi fått upp frågan; ska vi ha det så här i Sverige? Ska man tjäna under 100 spänn i timmen och jobba elvatimmars skift? Då är vi på väg åt fel håll.

Läs också

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

Arbetarna på Northvolt

Tolv arbetare från Indien och Serbien jobbad mellan augusti och november på Northvolt år 2021. De tjänade mellan 7 och 10 euro per timme och arbetade tio timmar per dag, sex dagar i veckan.

De indiska arbetarna jobbade på Northvolt för två olika bolag som ingår i samma företagsgrupp i Slovakien. Männen hade först kommit från Indien till Ungern. Samtliga berättar i förhör om dåligt boende, dålig mat och låg lön i Ungern. Där tjänade de 2,9-4,9 euro i timmen och bodde på vad de kallar arbetsläger eller camp.

Fem av männen är från Serbien och fick uppehållstillstånd i Kroatien. Alla fem hade rätt att vistas i Sverige, men inte rätt att arbeta här.

Alla tolv avvisades från Sverige. Indierna ville bli utvisade till Ungern eller Slovakien för att kunna jobba vidare och betala av lån som de tagit för att komma till Europa. Serberna utvisades till Kroatien.

Man, 44 år, från Indien

Mannen hade lånat pengar för att ta sig från Indien till Ungern. Där arbetade han med VVS och rörläggning innan han anställdes av en slovakisk underentreprenör. I Ungern tjänade han omkring 3,5 euro i timmen. Han blev ombedd att jobba på Northvolt och kom till Skellefteå i augusti år 2021. Där tjänade han 8 euro i timmen. Pengarna skickade han till familjen i Indien. Under förhöret säger han till polisen att han måste få arbeta vidare i Europa för att betala av lånet som han tog för att åka till Ungern.

Man, 43 år, Serbien

Mannen arbetade åt ett företag med huvudkontor i Kroatien. De kontaktade honom och erbjöd honom att arbeta i Skellefteå, berättar mannen i förhör. Han kom till Northvolt för att montera upp rör för ventilation. Han säger i förhör att han fick cirka 3000 euro i månaden i lön av företaget. Under tiden han arbetade bodde han i ett hus fem mil utanför Skellefteå med flera andra arbetare. De delade rum två och två.

Man, 53 år, Indien

Mannen arbetade fem månader i Ungern. Han fick tips av en bekant om ett slovakiskt företag och arbetade därefter i Slovakien i fem månader. Via det företaget kom han till Skellefteå och Northvolt. Han fick jobba som svetsare sex dagar i veckan, elva timmar per dag, för 10 euro i timmen. Han berättar i förhör att det är det slovakiska bolaget som bestämmer var i Europa han ska arbeta. Lönen skickade han hem till familjen i Indien.

Man, 44 år, Indien

Han kom till Sverige från Ungern via Slovakien. Där tog en mellanchef med honom till Skellefteå och Northvolt. Han säger i förhör att han inte fick veta hur länge han skulle vara i landet och jobba för Northvolt. Mannen uppger att han fått 100 euro i förskott till mat som det slovakiska bolaget kommer att dra av från hans lön. Under tiden han arbetade på Northvolt bodde han med åtta andra personer i ett rum. Han hoppades på att kunna tjäna pengar att skicka hem till sin familj.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.