Industriarbetarnas tidning

Perspektiv är kommenterande texter. Analys och ställningstagande är skribentens.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

26 april, 2023

Skrivet av

PERSPEKTIV Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

Johanna Edström, reporter.

”Ingen nu levande har varit med om det här tidigare.” Så beskriver skyddsombud och arbetsmiljöansvariga läget, nu när nya storindustrier växer fram i samband med den gröna omställningen.

I gränslandet mellan byggarbetsplats och produktion är allt i ständig förändring på Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Varje vecka anställs fler, vad slutsiffran ska landa på är det ingen som riktigt vet. Företag kommer och går på området, ny teknik och nya lösningar och det ska gå fort. Övermäktigt är ett ord som skyddsombud och fackligt förtroendevalda använder sig av när de beskriver känslan.

Hur ska en skyddsorganisation byggas upp från grunden? 

Läs också

När blir det ordning på Northvolt?

Northvolt lovar omkring 4 000 gröna jobb i Skellefteå. Ännu fler planeras i Göteborg och Borlänge. Men facken har sett den snabba omställningens baksida och än saknas flera bitar innan framtidens fabrik är trygg och säker.

Innan jag själv reste till Northvolt Ett i Skellefteå hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop om den nya batterifabriken, med en vd som kommit att kallas för ”Den gröne Jesus”. Var och varannan vecka basunerade media ut företagets miljonsatsningar. Räddningen var här.

Det jag såg skulle förändra allt. Jag trodde knappt mina ögon. Bakom den gröna omställningens fasad fanns en annan verklighet.

Regionala skyddsombud hindrades från att komma in. IF Metall tvingades använda sig av regionala skyddsombud (RSO) från andra förbund för att ha ögon och öron inne på området. Där arbetade personer för 100 kronor i timmen.

Olyckor anmäldes inte. Ingen räddningstjänst tillkallades. Fackligt förtroendevalda drunknade i utstationeringsregister och entreprenörslistor som inte alltid stämde.

Många gånger pekades finger på underentreprenörer som inte skötte sig, påstods det. De i sin tur var stressade, tidschemat hade spruckit och produktionen måste komma i gång till varje pris.

Fanns kollektiv­avtal för underentreprenörer, undrade jag? Nej det ville inte Northvolt kräva – för omständligt.

Ska det goda syftet få folk att stå ut med dålig arbetsmiljö? 

När Dagens Arbete, först bland medierna, avslöjade de stora bristerna slog polisen till med en razzia mot batterifabriken. De hade haft ögonen på flera företag som släppts in för att arbeta på området. Företag bötfälldes, människor omhändertogs och skickades hem.

Det hade inte behövt gå så långt, om företaget bara gjort rätt från början, menade facket.

Men kunde det också ha undvikits om inte så många varit bländade av det goda syftet, när Northvolt kom som en klimatfrälsare? Inte bara på byggarbetsplatsen och i produktionen utan även högst upp på huvudkontoret med en vd som håller möten och peppar sina anställda med att ”nu ska vi jobba ännu hårdare för den gröna omställningen!”. Vissa beskriver det som sektkänsla där småbarnsföräldrar går in i väggen.

Ska det goda syftet få folk att stå ut med dålig arbetsmiljö? 

Efter razzian gjorde Northvolt en omstart, sam­arbeten med facken fördjupades och rutiner sågs över. Men fortfarande är kollektivavtal inte ett krav för underentreprenörer.

Även facken gjorde omtag. På IF Metall sa organisationschefen Christina Lundin: ”Vi visste inte hur stor etableringen var.” Nu vet de att även om Northvolt bara är ett företag på papperet så kräver etableringen mer resurser på avdelningarna. De har påbörjat förberedande samtal inför batterifabriken i Borlänge, där de hoppas kunna ta hjälp av tidigare pappersarbetare som har facklig erfarenhet. Och i Göteborg finns Verkstadsklubben på Volvo, ”en stark klubb som kan kasta förtroendevalda på nyetableringen”.

IF Metall hjälper Northvolt med att ta fram checklistor och policyer. Efter årsskiftet hoppas de kunna tillsätta ett huvudskyddsombud och 25–30 skyddsombud utbildas nu i Skellefteå. De satsar resurser som kanske arbetsgivaren skulle satsat. Men, som Peter Frövén, arbetsmiljöansvarig på IF Metall, säger: ”Vi får se det som en investering för alla framtida fabriksarbetare.”

I Skellefteå finns det nu fackliga med erfarenhet där andra som är på väg att bygga upp en ny skyddsorgansiation kan få råd och stöd.

I Norrbotten och Boden har marken skrapats bar på ett område som är en gånger två kilometer stort för att göra plats åt H2 Green steel och produktion av fossilsnålt stål. 5 000 arbetstillfällen är på väg med en tajt deadline. Delar av produktionen ska vara i gång andra kvartalet år 2025. Men där har företaget redan sträckt ut en hand till facken och de regionala skyddsombuden. ”De vill inte att samma misstag ska upprepas som på Northvolt”, säger Magnus Nyström på Byggnads i Norrbotten.

I Boden finns samarbetsprojekt mellan företaget, facken, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, kommunen med flera. Det finns redan ett färdigt avtalsförslag mellan fack och företag där ett krav är kollektivavtal för företag som ska upphandlas. Här tänker man göra rätt från början. 

Just nu sätts spelreglerna mellan facken, skyddsombud och de nyetablerade företagen. Vilka arbetsvillkor kommer arbetarna få i framtidens fabriker? Inte förrän om ett par år kommer vi att ha facit.

Görs den gröna omställningen på bekostnad av arbetsmiljön? Vi fortsätter att granska. 

Det här är en artikel ur magasinet Dagens Arbetsmiljö.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.