Industriarbetarnas tidning

Låg facklig närvaro i företagens styrelser

18 november, 2015

Facken har bara facklig styrelserepresentation i var fjärde tillverkningsföretag med fler än 25 anställda, visar en granskning i tidningen Kommunalarbetaren. Situationen är dock ännu värre i de flesta andra branscher.

Enligt lagen om styrelserepresentation för privatanställda har facken rätt att utse två ordinarie arbetstagarrepresentanter och två suppleanter om företagen har fler än 25 anställda – tre om bolaget har 1000 anställda eller fler. Detta gör dock facken sällan, enligt en ny granskning i tidningen Kommunalarbetaren.

Inom tillverknings- och utvinningsindustrin finns det arbetstagarrepresentanter i knappt 29 procent av företagen med fler än 25 anställda. Störst andel bland de branscher Kommunalarbetaren har undersökt är finans och försäkring med närmare 41 procent.

Bland de näringsgrenar med sämst representation (drygt 4 procent) finns byggindustrin samt ”vård, omsorg och sociala tjänster”, där många tillhör Kommunal. Det förvånar bolagsforskaren Sophie Nachemson-Ekwall på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det här är en möjlighet för dem att komma in och påverka styrelsearbetet. En chans man inte tar. Det borde vara viktigt för fackförbunden att föra in andra värden än vinst eller att företagets värde ska öka, säger hon till tidningen.

Arbetstagarrepresentanter sitter i styrelsen på samma villkor som andra ledamöter. De har samma rätt till information, samma rösträtt – men också samma ansvar för ekonomin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]