Industriarbetarnas tidning

Facken föryngrar sig i Ådalen

14 juni, 2016

Skrivet av Joakim Andersson

Historia, organisering och kunskapsutbyte. Det var ledorden när unga medlemmar i GS, Pappers och Byggnads i helgen samlades för ett gemensamt forum på historisk mark i Ådalen.

– Syftet är att vi ska bli bättre på att organisera. I Pappers har vi ganska många medlemmar som vi vill ska börja organisera sig, och var börjar man bättre om inte med ungdomarna? säger Emma Boström, ungdomsansvarig på Pappers avdelning 4.

Från början kommer initiativet till forumet från Byggnads, som redan förra året arrangerade ett liknande evenemang för medlemmar under 30 år. Till årets forum bjöds alltså även Pappers och GS-facket in. Totalt deltog 37 personer, varav sju från Pappers och fyra från GS.

– Det här är lite nytt för oss och det kom väldigt nära inpå, så vi har inte hunnit lobba för det här så mycket som vi velat. Förhoppningen är att det kommer bli bättre och större till nästa år. Nu har vi varit här och vet hur det funkar. Då kanske avdelningar som nu är lite osäkra vill hänga med på tåget, säger Sandra Olsson, som sitter i GS centrala ungdomsråd.

Just den tvärfackliga aspekten med olika förbund på samma forum var mycket uppskattad. Inte minst för Pappers som till skillnad från GS och Byggnads i dag saknar en ungdomskommitté på central nivå.

–Ta Byggnads som exempel. De har ett jättebra ungdomsarbete, och just att man kan lära av varandra och utbyta erfarenheter är jätteroligt. Bland annat hur de har byggt upp och arbetat med sina kommittéer. Vi får bra tips hela tiden, säger Emma Boström.

Hon får medhåll av Sandra Olsson.

– Vi byter enormt mycket kunskap. Vi snackar på dagarna, kvällarna, ja hela tiden. Det känns som att man kommer att sova gott i bilen hem, haha. Jag kommer att ta med mig ett större nätverk härifrån. Det är viktigt.

Förutom föreläsningar, grupparbeten och sociala aktiviteter var en av höjdpunkterna ett besök vid platsen och minnesmonumentet för händelserna i Ådalen 1931. På plats väntade en fotoutställning och en historieföreläsning med rundvandring. Den historiskt viktiga platsen gav forumet en speciell inramning enligt Emma Boström.

– Det är en väldigt häftig känsla att stå och titta på monumentet och veta vad som hände här för 85 år sedan. Allt de var tvungna att gå igenom för att göra saker och ting bättre. Vi ungdomar behöver ta tillvara och fortsätta den kamp de startade, för att saker inte ska stanna av eller försvinna. Vi måste föra det arvet vidare.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.