Industriarbetarnas tidning

Ändrad OB kan ge pappers­arbetare lägre lön

9 augusti, 2016

Skrivet av

SCA vill införa en rörlig i stället fast OB-ersättning på pappersbruket i Lilla Edet. Något som lett till irritation bland pappersarbetarna.

På SCA:s bruk i Lilla Edet finns sedan gammalt ett system med fast ersättning för obekväm arbetstid, OB. Strax före jul förra året meddelade företaget att man vill införa rörlig OB-ersättning. Beskedet ledde till missnöje bland pappersarbetarna. En förändring innebär att pappersarbetarna får lägre ersättning om de är lediga eller sjuka på helger.

– Från företaget har vi märkt av en förhöjd frånvaro på helgerna, vi föreslog förändringen för att stävja frånvaron, säger Samuel Levin, platschef på SCA i Lilla Edet.

Pappers avdelning förhandlade med SCA utan att nå en lösning. Frågan gick vidare till de centrala parterna som beslutade sig för att skicka tillbaks frågan lokalt.

– Vi har skrivningar i vårt lokala avtal men inte tillräckligt tydligt om att OB-ersättningen ska ingå i månadslönen, säger Jan Andersen, Pappersavdelningens ordförande.

Under hösten kommer därför en arbetsgrupp försöka hitta en kompromisslösning. Tillsvidare gäller den gamla lösningen med fast OB-ersättning.

– Vårt  förslag har lett till en viss irritation. På någon avdelning har det varit svårare att få ut folk på övertid. Det har varit lite lägre deltagande, säger Samuel Levin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.