Industriarbetarnas tidning

Ändrad OB kan ge pappers­arbetare lägre lön

9 augusti, 2016

Skrivet av

SCA vill införa en rörlig i stället fast OB-ersättning på pappersbruket i Lilla Edet. Något som lett till irritation bland pappersarbetarna.

På SCA:s bruk i Lilla Edet finns sedan gammalt ett system med fast ersättning för obekväm arbetstid, OB. Strax före jul förra året meddelade företaget att man vill införa rörlig OB-ersättning. Beskedet ledde till missnöje bland pappersarbetarna. En förändring innebär att pappersarbetarna får lägre ersättning om de är lediga eller sjuka på helger.

– Från företaget har vi märkt av en förhöjd frånvaro på helgerna, vi föreslog förändringen för att stävja frånvaron, säger Samuel Levin, platschef på SCA i Lilla Edet.

Pappers avdelning förhandlade med SCA utan att nå en lösning. Frågan gick vidare till de centrala parterna som beslutade sig för att skicka tillbaks frågan lokalt.

– Vi har skrivningar i vårt lokala avtal men inte tillräckligt tydligt om att OB-ersättningen ska ingå i månadslönen, säger Jan Andersen, Pappersavdelningens ordförande.

Under hösten kommer därför en arbetsgrupp försöka hitta en kompromisslösning. Tillsvidare gäller den gamla lösningen med fast OB-ersättning.

– Vårt  förslag har lett till en viss irritation. På någon avdelning har det varit svårare att få ut folk på övertid. Det har varit lite lägre deltagande, säger Samuel Levin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.