Industriarbetarnas tidning

Ändrad OB kan ge pappers­arbetare lägre lön

9 augusti, 2016

Skrivet av

SCA vill införa en rörlig i stället fast OB-ersättning på pappersbruket i Lilla Edet. Något som lett till irritation bland pappersarbetarna.

På SCA:s bruk i Lilla Edet finns sedan gammalt ett system med fast ersättning för obekväm arbetstid, OB. Strax före jul förra året meddelade företaget att man vill införa rörlig OB-ersättning. Beskedet ledde till missnöje bland pappersarbetarna. En förändring innebär att pappersarbetarna får lägre ersättning om de är lediga eller sjuka på helger.

– Från företaget har vi märkt av en förhöjd frånvaro på helgerna, vi föreslog förändringen för att stävja frånvaron, säger Samuel Levin, platschef på SCA i Lilla Edet.

Pappers avdelning förhandlade med SCA utan att nå en lösning. Frågan gick vidare till de centrala parterna som beslutade sig för att skicka tillbaks frågan lokalt.

– Vi har skrivningar i vårt lokala avtal men inte tillräckligt tydligt om att OB-ersättningen ska ingå i månadslönen, säger Jan Andersen, Pappersavdelningens ordförande.

Under hösten kommer därför en arbetsgrupp försöka hitta en kompromisslösning. Tillsvidare gäller den gamla lösningen med fast OB-ersättning.

– Vårt  förslag har lett till en viss irritation. På någon avdelning har det varit svårare att få ut folk på övertid. Det har varit lite lägre deltagande, säger Samuel Levin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.