Industriarbetarnas tidning

Ny Göran leder Samhall

30 oktober, 2001

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Göran Sevebrant blir ny koncern-vd på Samhall, sedan Göran Gunnarsson återvänt till den Föreningssparbank som han lämnade för två år sedan.

Sevebrant har funnits på Samhall sedan 1980. Han är för närvarande administrativ direktör, och en av personerna bakom den omorganisation som styrelsen beslutade om tidigare i höst.

– Sevebrant kan bli bra. Han har varit med länge i koncernledningen, och har tidigare fungerat som tillförordnad vd. Det säger metallaren Sven-Olof Leppäniemi från Luleå som ingår i den centrala medbestämmandegruppen och som tidigare satt i koncernstyrelsen.

Metallaren Tommy Carlsson, Samhall Stockholm, säger att styrelsen inte hade tid att rekrytera en ny kraft utifrån.

– Det skulle ta mer än ett halvår, och då hade vi tappat tempo i omorganisationen. Vi på LO-sidan ville se Sevebrant som chef.

Även Boel Carlsson, chef för LO:s näringspolitiska enhet och ledamot i Samhalls koncernstyrelse, har stora förhoppningar på Sevebrant.

–Han skötte sig mycket bra förra gången. Jag tyckte redan då att han hade kunnat sitta kvar om Gunnarsson inte hade ställt upp, säger Boel Carlsson och noterar samtidigt att ”alla” talar väl om Sevebrant.

Boel Carlsson har inte märkt av någon schism bakom Gunnarssons reträtt till Föreningssparbanken redan efter två år.

–Men vi har just beslutat om omfattande förändringar. Ingen går väl ur sånt helt opåverkad, inte heller Gunnarsson. Men han är inte en person som sjappar. Snarare var det så att Samhall inte kunde bjuda över Föreningssparbanken, säger Boel Carlsson.

Enligt TT fick Gunnarsson en månadslön på 175 000 kronor när han började som Samhallchef.

Inte heller tillträdande vd Göran Sevebrant har lagt märke till några motsättningar i anslutning till Gunnarssons avhopp ”och det borde jag ha märkt, eftersom jag är relativt väl insatt i Samhalls förhållanden”.

– Han fick ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.

– För mig blir det spännande att genomföra den stora förändringen av Samhall. Tio bolag blir ett enda; på så sätt ska administrationen bli effektivare. Både affärer och personalutveckling ska få en bättre hantering i nya Samhall, hoppas Sevebrant

Telekomkrisen har slagit hårt mot Samhall, som har tappat närmare 20 procent av försäljningen jämfört med förra året.

– Jag vet att det varit pressande för personal som inte haft arbetsuppgifter, säger Sevebrant.

Samhalls närmare 30 000 anställda producerar både varor och tjänster på 800 arbetsplatser i hela landet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.