Industriarbetarnas tidning

Jan Myrdal får litteraturpris

1 februari, 2002

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

Författarna Jan Myrdal och Lars Åke Augustsson får var sitt litteraturpris för sitt arbete i Ivar Lo-Johanssons anda.

Författaren Jan Myrdal får Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 270 000 kronor. Det är ett av Sveriges, ekonomiskt sett, största litteraturpriser och han får det för sin biografi om Johan August Strindberg.

Priset motiveras med bland annat: ”Myrdals närläsning av Strindbergs texter, hans självständiga tolkning av Strindbergs personliga och litterära utveckling, hans kartläggning av samtidens reaktioner och ställningstaganden, är stimulerande exempel på hur den litterära forskningen kan ske utanför etablissemangets institutioner. Biografin Johan August Strindberg (2000) ingår därmed som en viktig del i det samlade, obstinata och provocerande essayistiska och skönlitterära författarskap som under snart fem decennier påtagligt bidragit till att vitalisera det svenska litterära och politiska klimatet.”

Författaren Lars Åke Augustsson tilldelas ur Ivar Lo-Johanssons stipendiefond (LO:s fond) fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor.

Motiveringen lyder: ”Lars Åke Augustssons drygt trettioåriga produktion bärs fram av ett starkt socialt patos med arbetarklassens villkor i centrum. I olika genrer, som romaner, noveller, essäer men också reportageböcker och lyrik skildrar han arbetsliv och vardagsdrömmar, mänsklig närhet och förtryckande livsvillkor.
Spännvidden i hans författarskap omfattar såväl yttre som inre landskap, från att levandegöra pappersindustrins skiftarbetartillvaro till att ställa ut puritanen i oss till allmän beskådan. Genom bredden i författarskapet och genom sin i litterär praktik demonstrerade solidaritet med de små och förtryckta är Lars Åke Augustsson en författare som verkar i Ivar Lo-Johanssons anda.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.