Industriarbetarnas tidning

Danska LO bryter med s

11 februari, 2003

Skrivet av

Danska LO har brutit sitt 130 år långa ekonomiska och politiska samarbete med socialdemokratin. Vansinnigt, dumt och olyckligt, tycker Sune Ekbåge och Malte Eriksson.

I lördags (03-02-08) bröt danska LO med socialdemokratin. Förslaget presenterades i höstas och beslutet var väntat. Motiven är kritik från medlemmarna, och planerna på att gå samman med tjänstemannaförbundet, FTF.

Danmarks nya LO säger sig vilja prioritera individens rättigheter högre, och förändra sina värderingar så att de bättre passar medlemmarna.

I Sverige möts budskapet med förskräckelse av både statsminister Göran Persson och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Grafikernas ordförande Malte Eriksson håller med.

– Sammantaget ett mycket dumt och olyckligt beslut.

Han tror att de danska medlemmarnas inflytande kommer att minska till följd av beslutet, och att fackets ställning som en förbättrare av arbetarnas villkor kommer att försvinna på grund av mer individualiserade avtal. Dessutom förlorar facket politisk kraft.

– Om fackföreningarna abdikerar från politiken, hur fylls tomrummet? Kommer politikerna att besluta över fackföreningarnas huvud?

Malte Eriksson konstaterar också att förutsättningarna för att LO i Sverige skulle gå ihop med tjänstemannaorganisationen TCO inte existerar i dagsläget.

Pappers ordförande Sune Ekbåge tycker att beslutet är vansinnigt.

– Men utvecklingen i Danmark ser också helt annorlunda ut. Förbunden konkurrerar hårdare om medlemmarna, och socialdemokratin har historiskt sett inte haft lika stort inflytande där som här.

Svenska LO och socialdemokraterna kommer att gå hand i hand för en lång tid fram över. De är de båda ordförandena eniga om. Röster som argumenterar för motsatsen är få.

– Samarbetet kommer att fortsätta. Så här långt tjänar vi absolut på det, säger Malte Eriksson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen