Industriarbetarnas tidning

LO-ekonomer vill ha högre skatt

14 februari, 2003

Skrivet av

– Problemet i svensk skattepolitik ligger inte utanför landet, det är politiken i sig som är problemet. Att hota med att skatterna måste anpassas till utlandet är som att skrämma barn med sotarn, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Enligt LO-ekonomernas rapport Skattesystemet – en dilemmabeskrivning är skattesystemet på väg åt helt fel håll. De anser att skatterna måste höjas. Framtiden bär med sig en stor åldrande befolkning som ska försörjas av få unga.

Ekonomerna är också kritiska mot alla de förslag till förändringar som regeringen har lagt, inklusive det som kom från förre LO-ekonomen P-O Edin för några månader sedan.

Rapporten är mer en genomgång av skatteläget än ett enhetligt skattepolitiskt förslag. I stora drag argumenteras det för en tillbakagång till 1991 års skattereform.

Reformen från 1991 har under en tioårsperiod urholkats allt mer och blivit allt mer komplicerad. Riksdagen har ”hoppat från tuva till tuva och beviljat allt fler undantag”, står det i rapporten.

Framför allt är det sänkningen av momsen inom vissa områden som utredningen vänder sig mot. Momsen bör enhetliggöras och momssatsen höjas. Att detta innebär höjd matmoms och därmed sämre ekonomi för barnfamiljer, får kompenseras på andra sätt.

För att behålla likformigheten och dra ner på undantagen i det svenska skattesystemet, föreslår LO en parlamentarisk utredning.

– En uppgörelse måste till. Fienden finns inte utanför landets gränser, utan i själva politiken, säger Dan Andersson.

Skatterna får inte bli en del i ett politiskt spel, då förlorar fördelningspolitiken kraft. De som behöver det mest, tjänar inte på regeringens förändringar i skattesystemet, konstaterar utredningen.

Dan Andersson tycker att det är för tyst kring skatterna och att LO måste påverka diskussionen i en riktning som tjänar medlemmarnas intressen.

Vad vill du säga till medlemmarna?

– Acceptera inte att politikerna skattefuskar. Ska vi ha höga skatter måste principerna för fördelningssystemet hållas.

Under morgonen har han fått telefonsamtal från förläggare och kulturarbetare som är upprörda över att LO-förslaget går ut över bokmomsen. LO:s medlemmar har däremot inte ringt:

– Stina i laget, hon hörs inte. Vi måste arbeta för de som inte hörs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.