Industriarbetarnas tidning

Mer stöd åt arbetslösa

14 februari, 2003

Skrivet av

Arbetsförmedlingen och a-kassan och får en ny tillsynsmyndighet från och med den första juli i år. Med dess hjälp ska arbetsförmedlingarna runt om i landet kunna ge arbetssökande en bättre och mer rättvis behandling.

”Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringar” ska den nya fristående myndigheten heta.

Arbetsförmedlingen har hittills saknat tillsynsmyndighet. Men behovet har länge funnits, enligt Rose-Marie Hodann, a-kasseföreståndare på Metall.

– Förhoppningsvis stramas arbetsförmedlingens ageranden nu upp. Det har hittills varit väldigt dåligt skött. De stackars arbetsförmedlarna har fått dålig utbildning.

Konsekvensen har blivit att mycket av a-kassans tid har gått åt till att utreda felaktiga rapporter om misstänkt fusk med a-kassan. Och det är ofta så att a-kassorna, som är kedjans sista länk, får kritik för att arbetsförmedlingen fungerar dåligt.

– Det är dyrt för medlemmarna att vi sitter här och utreder fall som inte existerar. Det tar en massa tid. Ibland har det räckt för en arbetssökande att nysa för att bli anmäld. Vi utreder fall helt i onödan.

Den nya myndigheten ska ge arbetsförmedlingarna bättre information och råd om hur de ska agera i olika lägen.

Men Rose-Marie Hodann tror också att det kommer att ta tid för det nya systemet att byggas upp och fungera på ett bra sätt. Än så länge är det inte ens klart var myndigheten ska ligga.

– Mitt förslag är Storstockholm, säger Bo Jangenäs som leder arbetet med inrättandet av den nya myndigheten.

– Där ligger 37 av de 38 a-kassorna, och där finns kompetensen.

Samtidigt vill regeringen flytta verksamheter från Stockholm ut i landet och utreder nu ärendet. Det kan ta sin tid.

– Det är väldigt obekvämt att omorganisationer av det här slaget drar ut på tiden. Det förlamar tillsynsverksamheten, konstaterar Rose-Marie Hodann.

Den nya myndigheten har tillsyn över både arbetsförmedlingen och a-kassan.

I dag har Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), tillsyn över a-kassan, vilket i praktiken innebär att Ams granskar delar av sin egen verksamhet. Det är också en av anledningarna till att verksamheten flyttas.

Ray Olsson, a-kasseansvarig på Industrifacket välkomnar bytet.

– Förhoppningsvis blir tillsynen av a-kassorna nu mer övergripande. Vi kan få förebyggande hjälp i stället för pekpinnar i efterhand, så kan det vara med Ams.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.