Industriarbetarnas tidning

Ny attack mot undantagen i Las

7 februari, 2003

Skrivet av

De två undantagen från turordningsreglerna vid uppsägning ska bort. Det var socialdemokraternas hållning före valet.

Vad som nu händer är osäkert.

Turordningsreglerna i Las, ”sist in först ut”, gäller som bekant inte för alla arbetstagare vid småföretag. Två undantag kan göras.

– Det är en orättfärdig lagstiftning. Arbetsgivaren har ett enormt övertag. Du har inte ens chans att överklaga, säger Anders Karlsson (s), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Vänstern och socialdemokraterna har lagt förslag om att lagen om anställningsskydd ska återställas till de regler som gällde innan undantagen infördes år 2001. Den 15 maj tas förslagen upp i kammaren. Men eftersom miljöpartiets officiella hållning är att lagen ska vara kvar, är det troligt att de röstas ned.

– Man kan ju hoppas på lite tur. Det räcker att en miljöpartist inte röstar mot förslaget för att det ska gå igenom, konstaterar Laila Bjurling (s), ledamot i utskottet.

Riksdagsledamoten Gustav Fridolin (mp), har tidigare sagt att reglerna måste rivas upp. Men han tänker inte rösta mot sitt eget parti. Om hans och andra kritiska miljöpartisters arbete kan få partiet att ändra ställning återstår att se.

Enligt en sammanställning som LO har gjort har undantagsregeln använts i 88 fall, och enligt LO-TCO Rättsskydd förutsätts mörkertalet vara stort. Undersökningen är inte heltäckande.

– De mönster som möjligen går att urskilja är att äldre får gå till förmån för yngre. Vi ska fortsätta och förfina undersökningen för att se om det finns andra mönster, säger Susanne Lönnberg på LO.

Undersökningen sträcker sig från september 2001 och ett år framåt. Enligt den har regeln tillämpats i flera fall, både bland Grafiker och medlemmar i Industrifacket, men inte bland Pappers medlemmar.

Att Pappers klarat sig beror förmodligen på att det finns så få småföretag inom förbundet, tror Bengt Jansson, förhandlingsombudsman på Pappers.

I sammanställningen har förbunden fått sätta betyg från ett till fem på hur de bedömer de enskilda undantagen. Grafikerna bedömer flera fall som oacceptabla, Industrifacket anser flera vara upprörande.

Metall är inte med i undersökningen, men undantag förekommer även där, säger Erik Andersson på avtals- och arbetsrättsenheten. Signaler finns om att regeln tillämpas. Men vid de förfrågningar som Metall har skickat ut till avdelningarna är det för få som har svarat för att få fram några säkra siffror.

– Vår hållning är dock att vi inte accepterar den här idiotregeln.

Fakta
Las, lagen om anställningsskydd, fick ett tillägg den sista januari 2001, den så kallade tio-två regeln i paragraf 22. Den gäller enbart på små företag med högst tio anställda.

Regeln innebär att om det blir arbetsbrist får arbetsgivaren undanta två anställda från turordningslistan utan att behöva tala om varför.

Avsteg från Las har alltid kunnat göras, och det förekommer ofta på små företag. Då har småföretagaren tvingats ange sakliga skäl, exempelvis brist på kvalifikationer.

Med tio-två regeln har den lille arbetsgivaren fått större möjlighet att utifrån personliga preferenser välja vem han vill behålla inom företaget. Han behöver inte tala om varför han gör sitt urval.

Se även reportaget Det känns så orättvist!

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen