Industriarbetarnas tidning

Ove Allansson får pris

6 februari, 2003

Skrivet av

År 1963 debuterade han i Metallarbetaren med novellen Paisarn, historien om en fotbollsfantast. Som 70-åring får han nu Ivar Lo-Johanssons personliga pris och 280 000 kronor. Ove Allanssons författarskap har resulterat i så väl riksdagsmotioner som ohämmad tillit.

– Jag vill inte prata med någon präst, jag vill prata med Allansson.

En eldare på väg i ambulans till sjukhus fällde orden som fick det att knipa i Ove Allanssons författarhjärta. Han är, förutom arbetarförfattare, sjöman och mekaniker.

Det är främst sjömanslivets vedermödor som har skildrats genom hans författarskap och gett många beundrare inom kåren.

Födelseorten Kvänum finns med i flera böcker, fast då under benämningen Slättum.

När boken Ombordarna kom 1971 resulterade det i tre riksdagsmotioner. I boken kritiseras arbetsmiljön till sjöss och den ålderdomliga sjölagsstiftningen. Reportageserien Människan ombord i tidningen Sjömannen, resulterade även den i livlig debatt. Där får vi följa 70-talets färjearbetare.

– Städerskor, servitriser och matroser bodde under vattenlinjen utan dagsljus. Bullret var outhärdligt. De hade maskinerna under sig, bildäck över sig och propellern akterut. Det var som att bo i en stenkross.

På 60-talet jobbade han som montör på Svenska block i Tranered utanför Göteborg och skrev på nätterna. 1967 kom romanen Resan till Honduras ut, och efter ytterliggare två år kunde han börja arbeta med skrivandet på heltid.

– Tack vare min fru. Hon tog hand om det ekonomiska. Jag var bland de första männen i min generation som bytte blöjor på ungarna, och jag hade alltid middagen klar när hon kom hem.

Det har blivit 29 böcker och medverkan i lika många antologier.

– För oss äldre hade fackpressen enormt stor betydelse. Vi fick en chans att debutera. Nu är det inte lika många tidningar som publicerar noveller. Då kommer inte heller lika många arbetarförfattare fram.

” Med oanfrätt språklig frenesi fortsätter Ove Allansson (…) att med drastisk humor och osentimental ömhet kartlägga det sjömansliv han alltsen debuten 1967 inmutat som en av sina litterära centrala domäner”, skriver juryn i sin motivering.

Vilka människor tänker du på när du skriver?

– Jag kan inte undvika att tänka att jag skriver för sjöfolk. Men det betyder inte att jag inte har läsare bland landkrabbor. De finns.
Prispengarna är inte så viktiga. Främst är han stolt och ödmjuk.

– Fast det är klart att de ger arbetsro. Det finns hål att stoppa i.

Ove Allansson har bland annat skrivit Ombordarna, 1971; Här seglar Manfred Nilsson, 1975; Sjömän, 1984; Gud är Amerikan, Karibisk berättelse, 1987; Sjöbröder, 2002

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.