Industriarbetarnas tidning

Tolv dagars strejk gav 0,3 procent

17 februari, 2003

Skrivet av

Den elfte februari avbröt arbetare på Electrolux i Rumänien sin tolv dagar långa strejk. I mars åker två metallare dit för att ytterligare frosta av relationerna.

1 200 anställda på Electrolux i Rumänien har strejkat för högre lön. När de gick tillbaka till arbetet på eftermiddagen den elfte februari hade strejken varat i tolv dagar.

Det accepterade budet på 19,3 procent kan jämföras med de 19 procent, med vissa påslag för de lägst avlönade, som företaget erbjöd.

Procenttalen kan tyckas överväldigande, men så är också inflationen i Rumänien hög.

Som det nu blev gäller höjningen från årets början. Förslag på en kvartalsbunden höjning som bättre följer inflationen har diskuterats. En sådan modell skulle ge bättre utgångsläge inför nästa års förhandlingar. Samtidigt ger en höjning från årets början mer pengar på kort sikt.

Ingemar Larsson, koncernklubbens ordförande i Electrolux, ska tillsammans med Jan-Åke Olsson, ansvarig för Metalls internationella enhet, resa till Rumänien i mars. Resan sker inom ramen för de europeiska företagsråden, European Works Councils (EWC).

– Vi ska följa upp de representanter som redan har varit där, och försöker hitta vägar där parterna åtminstone kan prata med varandra, säger Jan-Åke Olsson.

Han säger att den största skillnaden mellan att arbeta på Electrolux i Rumänien och i Sverige är standarden och arbetsmiljön.

– Vi kan inte lösa deras problem, men vi kan få parterna att föra ett samtal och göra relationerna mindre frostiga.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.