Industriarbetarnas tidning

LO-förbunden tappar medlemmar

12 mars, 2003

Skrivet av

LO-förbunden hade vid utgången av 2002 drygt 1,9 miljoner medlemmar, vilket var en minskning med närmare 30 000 (1,4 procent) jämfört med året innan. Medlemmarna fortsätter att försvinna från Metall, Pappers, Grafikerna och Industrifacket.

Värst är det för Grafikerna, som gått stadigt neråt de senaste åren. Under förra året tappade de drygt 6 procent. Året innan gick 7 procent förlorade. Medlemsantalet är nu nere på 30 964.

– Strukturerna i branschen håller på att omvandlas samtidigt som vi har en lågkonjunktur, säger Grafikernas kanslichef, Michael Nyqvist.

Grafiker rationaliseras bort och produktionen minskar, samtidigt försvinner kunder till utlandet.

– En metallare som blir av med jobbet kan göra något nytt och fortfarande vara metallare. Grafiker har så specialiserade yrken att de är svårare att hålla kvar i förbundet om de blir arbetslösa.

Industrifacket och Metall tappade drygt 2 procent var, vilket för Metalls del innebär att 9 170 medlemmar försvunnit. Industrifackets medlemsantal är nu 90 377 och Metalls 389 468. 2001 förlorade Metall 3 och Industrifacket 4 procent.

Anders Ferbe, informationschef på Metall, säger att nedgången beror på färre anställda inom industrin. Organisationsgraden, det vill säga andelen av de möjliga medlemmarna som väljer att gå med i facket, ligger för Metalls del ganska konstant på runt 86 procent.

Trenden med färre medlemmar ger i längden en svagare industriarbetarröst i LO, och en sämre ekonomi för förbunden. Sonderingen om en sammanslagning mellan Metall och Industrifacket är en möjlig väg att kompensera förlusten av nya medlemmar, konstaterar Ferbe.

– Färre industriarbetare kan också betyda en produktion som är slimmad ända in på revbenen och en sämre arbetsmiljö rent psykiskt. Konsekvensen av färre medlemmar syns på många plan, säger Ferbe.

Michael Nyqvist säger angående Grafikernas eventuella samgående med Elektrikerna och Seko, att ett större och starkare förbund naturligtvis har lättare att hantera kostnader. Projektet står just nu stilla.

– Men vi har en stark ekonomi. Vi anpassar våra kostnader efter medlemsantalet.

Pappers minskade med ungefär två och en halv procent, och har nu 25 090 medlemmar.

Totalt har LO-facken tappat 1,4 procent och den största förklaringen är förändringarna på arbetsmarknaden. Tjänstemännen blir fler och arbetarna färre.Tjänstemannaorganisationen TCO ökade under fjolåret med 1,2 procent, och Saco-förbunden gick upp med 4,5.

Organisationsgraden inom LO är 83 procent. Det är, konstaterar LO, bara en halv procentenhet lägre än 1990.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?