Industriarbetarnas tidning

Dog under rehabiliteringen

28 maj, 2003

Skrivet av

Åtgärdsplacerade metallaren Roland Bengtsson i Finspång skulle testas för att få komma tillbaka till arbetslivet. Den ”arbetslivsinriktade rehabiliteringen” ledde i stället till hans död.

Roland Bengtsson 57, dog den 9 maj när en husvägg föll över honom.

De var tre man som tillsammans skulle riva en barack åt Finspångs kommun. Arbetet utfördes inom ramen för en åtgärd som ska fungera som en prövotid för att se om människor är redo att komma ut på arbetsmarknaden. Praktiken är också tänkt att så småningom leda till ett riktigt jobb.

Arbetsförmedlingen förmedlar praktikanterna och i det här fallet stod kommunen som arbetsgivare. Olyckan utreds nu.

– Klart är att man har rivit huset helt felaktigt, säger Bengt Johansson på arbetsmiljöinspektionen.

– Man kan ifrågasätta den kunskapsnivå de här männen hade och om deras kunskaper har kontrollerats.

Av de tre som arbetade med rivningsarbetet hade endast en erfarenhet av byggbranschen. Det fanns en handledare, men denne hade flera arbetsplatser att se till, och var därför inte alltid på plats. Vanligtvis besökte arbetsledaren baracken en gång om dagen, enligt arbetsmiljöinspektionens utredning.

Vid tiden för olyckan hade flera av byggnadens takstolar felaktigt lossats och tagits bort. Baracken var därför ostadig. De tre männen stod inuti baracken vid en dörröppning. När vinden tog i hördes ett kraftigt knakande. En av väggarna föll inåt. Två av männen hann kasta sig ut, dock inte Roland Bengtsson.

Ytterligare en vägg föll utåt mot en förskola cirka sju meter bort. Det fanns ingen avspärrning som skiljde baracken och daghemmet åt. För den väggen stod lyckligtvis ingen i vägen.

Inger Gustafson är chef för sysselsättningsenheten på Finspångs kommun. Sysselsättningsenheten arbetar med att ge arbeten till människor som av någon anledning inte är redo för den öppna arbetsmarknaden.

Om inte de här männen hade gjort arbetet, om inte åtgärdsprogrammet hade funnits, vilka hade då gjort det?

– En byggfirma.

Tycker du att det finns risker med att låta personer som inte är utbildade utföra jobb som andra annars skulle ha gjort?

– Vi jobbar mycket med säkerheten och är vana vid att ha att göra med människor som är utan utbildning. Man bidrar efter förmåga. Rolands uppgift var att rensa och sortera virket. Men det är klart att det kan finnas risker.

I väntan på att utredningarna ska bli klara vill hon inte gå in på vilka brister som kan ha funnits kring olycksplatsen.

– Jag hoppas att utredningarna kan ge klarhet i det. Men det är klart att det har funnits brister. Hade det inte funnits brister hade olyckan inte hänt.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.