Industriarbetarnas tidning

”Egoism ökar lönegapen”

8 maj, 2003

Skrivet av

Arbetarfacken måste hålla ihop och stå emot marknadens krav. Demokratin får allt snävare ramar och lönegapen blir allt större om alla bara tänker på sitt.

Det anser Anders Wiklund från Borlänge som har skrivit ett av ”Tretton perspektiv på lönebildning” i en ny antologi från Medlingsinstitutet.

– Utan samarbete kan jag inte se annat än att vi går en ganska dyster framtid till mötes.

Wiklund har varit ordförande i Pappers avdelning 50 sedan 1987 och pappersarbetare på Kvarnsvedens bruk i 17 år. Sedan ett år är han tjänstledig och riksdagsledamot för vänsterpartiet.

I Wiklunds kapitel beskrivs yttre ekonomiska omständigheter och ett fack som alltför lättvindigt låtit arbetsgivarna styra. Lönerna bestäms inte i förhandlingar utan av ekonomer. Ekonomer som blir profeter, och ger analyser som alla fogar sig efter.

Anders Wiklund berättar hur industrifacken inom ramarna för industriavtalet samarbetar mer med tjänstemännen än med LO-kollektivet. Alla tänker på sitt och lönerna sprids ut. Facken splittras och förlorar sin funktion som motvikt till marknadens krav på vinst.

I det maskineriet är den enskildes röst väldigt svag.

– Tillsammans är vi starka, vi bestämmer och allt det där som är fackets paroll. Det klingar illa när de yttre ramarna motverkar ett medbestämmande.

Han beskriver också den ekonomiska krisen i början av 90-talet och fackens försiktiga inställning som en konsekvens där av. Lönekraven har dragits ner kraftfullt. Ett sorts ansvarstagande och en nödvändighet för att få ekonomin att fungera.

– Men facket gav upp för lättvindigt. Jag har sett det i mitt eget förbund, hur man avväpnar sig själv. Byter bort makten mot små vinster.

I industriavtalet ser han inget gott.

– Jag tycker inte om konstruktioner där man surrar fast sig i masten och låter andra fatta besluten. Vi, facket, ska ta besluten själva i stället.

Fackföreningsrörelsen bör ta sig en allvarlig funderare på hur det ska fungera i framtiden tycker han, och förstår inte att det finns de som är kritiska till Kommunals krav på högre löner.

– Om Kommunal ska få kanske andra måste hålla igen.

Och att inte hålla igen är inte att hålla ihop, konstaterar Anders Wiklund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.