Industriarbetarnas tidning

Har du fixat sommarjobb?

8 maj, 2003

Skrivet av

Är du en av dem som fått sommarjobb? Om något går snett och din arbetsgivare är okunnig, se till att du kan mer!

Sommarjobbarna är många i år. Omkring 46 200 vikariat och feriearbeten har utlysts via arbetsförmedlingen.

För den som har frågor eller råkar i trubbel på arbetsplatsen har LO Ung en jourtelefon och en hemsida där det går att få svar på det mesta. Förra sommaren vände sig 3 000 sommarjobbare till LO Ung.

Enligt jourens Arne Ahlström uppstår de flesta problem på små arbetsplatser och främst inom handel, hotell och restaurang.

Många av dessa arbetsplatser saknar kollektivavtal och kan vara dåliga på vilka regler som gäller. Samtalen kommer mest från storstäderna, och från väst- och ostkusten där tillfälliga turistnäringar blommar upp under sommarhalvåret.

– De som ringer är så glada över att ha fått sommarjobb att de inte har funderat över de problem som kan uppstå. ”Det löser sig säkert” tänker de, och är väldigt stolta över sitt första jobb.

De flesta som hör av sig är unga tjejer som arbetar för första gången. Ibland ringer arbetsgivare för att höra vilken lön de förväntas betala.

– Och så en hel del mammor som är oroliga att barnen ska bli lurade, berättar Arne Ahlström.

De kommunala sommarjobben orsakar en del frågor.

– Det är lite problematiskt. De kommunala jobben ska ju inte ersätta några ordinarie tjänster. De fungerar inte riktigt som ett vanligt arbete.

Lönerna inom kommunjobben är många gånger väldigt låga.

Bara omkring en femtedel av de ungdomar som kontaktade LO Ung förra året hade anställningsbevis. Många visste inte ens vad det var.

Om anställningen inte finns nedskriven på ett papper kan det lätt uppstå problem. När det kommer till kritan och något går fel finns ingen överenskommelse att hänvisa till.

Det finns skräckexempel på ungdomar som fått sparken hux flux, eller fått jobba till sent in på nätterna utan paus.

– Och arbetsgivare som bara ställt sig upp och skällt när ungdomarna frågat om anställningsbevis, säger Arne Ahlström.

– Det är klart att det finns goda och onda arbetsgivare. Men allra oftast handlar det om att de bara är okunniga.


Anställningsbevis…
…ska du kräva så snart som möjligt. Efter en månad är alla arbetsgivare skyldiga att fylla i anställningsbevis, men det bästa är om det kan ordnas första dagen. Anställningsbevis finns att ladda hem på www.lo.se/ung/ung020, eller via länken här intill.


Provjobb…
…är något som många arbetsgivare kräver. Se upp så att du inte blir utnyttjad.

Det kan vara okej att provjobba under några dagar, men med lön. Jobba inte gratis!


Svartjobb…
…är olagligt. Om det avslöjas blir du anmäld. Du får då betala skatt på det du har tjänat plus ett skattetillägg, 40 procent på den undanhållna skatten. Dessutom faller du utanför de regler och trygghetssystem som finns om du jobbar svart. Du kan inte räkna med försäkringar och sjukersättning.

Rent teoretiskt kan den som är över 15 år straffas för skattebrott. Men det är väldigt ovanligt att sommarjobbare får straff. Ekobrottsmyndigheten riktar in sig på arbetsgivarna i första hand.


Skattejämka…
…är ett sätt att slippa betala in skatt som du sedan ändå får tillbaka efter att du deklarerat. Du får tjäna 16 399 kronor under 2003 utan att skatta. Skattejämkningsblankett går att beställa från skattemyndigheten eller via länken här intill.


Lönen…
…varierar beroende på din ålder, var du jobbar och vilka uppgifter du har. Om facket på din arbetsplats har ett kollektivavtal med arbetsgivaren är du garanterad minst den lön som står i avtalet. Kolla med facket på din arbetsplats vad som gäller.

Du kan också gå in på LO Ungs hemsida för att se vad som gäller för olika yrkesgrupper. Utan kollektivavtal är arbetsgivaren inte skyldig att följa listan, men många anser att det är en bra rekommendation.


Semesterersättning…
…har alla som arbetar rätt till. Den ska vara minst tolv procent på det du tjänar på ditt jobb totalt. Du kan få ersättningen varje månad eller som en klumpsumma i slutet av din anställning.


Lönespecifikation…
…ska du få varje månad. Så att du kan kontrollera att du får ut rätt lön och semesterersättning.


Blir du sjuk…
…ring och tala om det för din arbetsgivare. Ska du jobba i minst en månad har du rätt till ersättning, 80 procent av lönen, i 14 dagar. Men den första dagen, karensdagen, får du ingen ersättning alls.

För den som insjuknar efter den 2 juli kan arbetsgivaren få stå för kostnaden av de 21 första sjukdagarna. Det beror på om förslaget om detta klubbats i genom i riksdagen.

Är du anställd för kortare tid har du rätt till sjuklön om du varit anställd i 14 sammanhängande dagar. I annat fall ska du anmäla dig till försäkringskassan och kan få ersättning om du uppfyller vissa krav. Fråga din arbetsgivare eller ring till försäkringskassans kundtjänst och fråga vad som gäller för dig.


Är du under 13…
…får du utföra enklare jobb. Sälja majblommor och tidningar till exempel. Enklare trädgårds- och jordbruksuppgifter går också bra, om arbetet drivs av någon i din egen familj.


Är du under 16…
…måste dina föräldrar informeras om vilka skyddsförhållanden som råder på din arbetsplats. För sommarjobb gäller att du inte får jobba mellan åtta på kvällen till sex på morgonen och inte mer än sju timmar om dagen.


Är du under 18…
…får du inte arbeta ensam med pengar där det kan finnas risk för rån. Inte heller jobba med farliga kemikalier eller maskiner.

I arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1996:1 går det att läsa i detalj vilka regler som gäller för minderåriga. Den går att ladda ned från www.av.se gå in under rubriken ”regler”, eller använd länken härintill.

LO Ungs jourtelefon: 020-56 00 56, har öppet mellan den 5 maj och 16 augusti. Det går att ringa mellan klockan åtta på morgonen och sex på kvällen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?