Industriarbetarnas tidning

Svenska fack missar EU-pengar

26 maj, 2003

Skrivet av

Facken inom EU har möjlighet att få stora bidrag. Men svenska fackföreningar tar sällan chansen.

Det finns miljontals euro för fackliga organisationer att söka. Projekt rörande exempelvis arbetsrätt, sysselsättning, jämställdhet, utbildning och kultur kan utformas med EU som finansiär.

Många projekt gäller samarbete över gränserna, men även initiativ till projekt inom det egna landet kan få stöd. Flera länders fack är vana att söka men att de svenska ansöker är ovanligt.

En av EU:s så kallade budgetlinjer riktar sig enbart till arbetstagarorganisationer. Bara där finns en budget på 2.9 miljoner euro att fördela.

De projekt som handläggs där brukar beviljas upp till 100 000 euro, en knapp miljon kronor.

Lars Nyberg på LO:s internationella enhet har erfarenheter från tidigare sökta projektpengar.

– Det är oerhört svårt att hitta rätt i den byråkrati som omger alltihop. Vi fyllde i alla papper om och om igen. Det tog ett år innan det var klart, och då fanns det inga pengar kvar visade det sig. Det är oerhört omständigt. Sånt gör att jag faktiskt brukar avråda folk som hör av sig från att söka.

Han säger också att hans erfarenhet är att projekten många gånger inte sammanfaller med vad de sökande vill ha.

När det gäller de bidrag som riktar sig till enbart arbetstagarorganisationer finns det egentligen inga strikta regler för vilka ämnen som ska avhandlas, så länge det gäller arbetstagarfrågor i vid mening. Projekten ska bidra till bättre information och kunskap i organisationerna, och bidragen kan täcka upp till 90 procent av kostnaderna.

Fackliga organisationer på andra håll inom EU har löst byråkratiska och språkliga problem genom att utse en handläggare som håller koll på bidragsmöjligheter och ansökningar. Denne har också ansvar för att informationen når fram till medlemmarna, centralt, regionalt, branschövergripande, branschvis, till fackliga skolor, till utredningsinstitut, och så vidare.

• Den budgetlinje som riktar sig enbart till arbetstagarorganisationer heter B3 4002. Inför nästa bidragsutdelning ska ansökan vara inne den 15 september.

• Frågor om EU-bidrag till facklig verksamhet är välkomna på adressen . Det går bra att skriva på svenska, Anneli Sillanpää, handläggare på generaldirektoratet för sysselsättning i Bryssel läser posten. Hon har telefon 0032-2-295 91 98.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?