Industriarbetarnas tidning

DNEX köper ut Morén

26 juni, 2003

Skrivet av

Eddie Morén får 800 000 i skadestånd och går inte tillbaka till DNEX. Uppgörelsen är en mycket viktig upprättelse, enligt grafikernas förbundsordförande Jan Österlind.

Fallet Eddie Morén är avslutat. Den 22 maj blev han avskedad utan förklaring. I natt slöts ett avtal mellan Bonnierägda tryckeriet DNEX och grafikerna.

– Det känns inte särskilt bra, trots att en uppgörelse är nådd, konstaterar en utmattad Morén.

– Man tycker att det är för jäkligt att de kan köpa ut folk på det här sättet. Att det kan gå till så här, det är skrämmande.

Han tror ändå att uppgörelsen är den bästa han hade kunnat få efter de förutsättningar som fanns. Grafikernas förhandlingschef, Tommy Andersson håller med.

– I Arbetsdomstolen hade skadeståndet blivit mindre än det han nu fick. Det här var det som var bäst ekonomiskt för Eddie.

Anklagelserna från DNEX om att Eddie Morén skulle ha agerat illojalt mot företaget och ha anstiftat till produktionsstörningar, varken preciserades eller bevisades under gårdagens förhandlingar.

– De hade ingenting att komma med, säger Tommy Andersson.

– De kom till förhandlingarna och hade ingen som helst grund för sina anklagelser. Samtidigt deklarerade de att de inte ville att han skulle vara kvar.

Andersson hoppas att det som hänt och den uppmärksamhet fallet har fått leder till att företaget besinnar sig i fortsättningen.

– Att de arbetar på en dialog ute i Akalla, det är det enda som fungerar inför framtiden.

DNEX har utsett Bonnierföretagens informationsdirektör Erik Månsson att svara på frågor. Enligt honom består bevisen av muntliga berättelser från personer vars identitet arbetsgivarna inte vill avslöja.

– Vi kräver inte att de ställer upp om de inte vill, då blir det en sån här uppgörelse i stället.

Han säger att företaget ska betala 800 000 kronor till Eddie Morén, men att det inte är fråga om något skadestånd, han vill kalla det för vederlag.

– En uppgörelse vi har gjort helt enkelt. Det viktiga är att produktionen kan fungera på DNEX och att inga maskningsaktioner förekommer.

Fackklubbens ordförande på DNEX, Claes Hallin undrar över företagets motiv.

– Var vill de komma? Det är en mycket sorglig historia. Det kommer ta lång tid innan såren efter det här har läkt.

Förbundsordförande Jan Österlind konstaterar att affären inte kan ge tryckeriet annat än dåligt rykte, och att det också kan vara ett skäl till att uppgörelsen nåddes. Företaget vill inte ha mer dålig publicitet.

– De har både medgett att de gjort fel och gått med på kompensation.

Eddie Morén tror att han står utan jobb för att företaget vill skrämma och kväsa folk på arbetsplatsen. Ett angrepp mot hela den fackliga rörelsen, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte, det är för tidigt att säga. Jag har lite förslag, men vad det blir har jag inte bestämt.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.