Industriarbetarnas tidning

Nätverk bättre än glesbygdsstöd

27 juni, 2003

Skrivet av

Norrland behöver fler arbetstillfällen för att inte avfolkas, det är alla överens om. Men lösningen ligger inte i statliga bidrag, enligt en rapport från LO. Samarbete är modellen, efter studier av vad som just nu händer i södra Italien.

Företagarkulturen i norra Italien är känd som ett föredöme. Under senare decennier är det särskilt regionen Emilien med snabbt växande småföretag som dragit åt sig uppmärksamhet. När världsekonomin lamslogs i början av nittiotalet ökade sysselsättningen inom tillverkningsindustrin i Emilien. Trots att Italiens ekonomi var i kris.

Forskare brukar peka på att Emilien besitter ”socialt kapital”. Det handlar om andan, kulturen, samarbetet. Den sociala strukturen tillåter och medverkar till samarbete mellan företag, föreningsliv och politik.

Södra Italien har varit ett sorgebarn, med dålig tillväxt, med hög arbetslöshet och ett starkt beroende av bidrag. Regionen har också ansetts sakna det sociala kapitalet.

Rapporten ”I vulkanens skugga” är gjord på uppdrag av LO:s närings- och regionalpolitiska utredning. Författare är Daniele Mascanzoni, före detta arbetslivsbevakare i Italien, så kallad teknisk attaché.

Enligt rapporten är det som nu händer att områden i söder börjar utveckla en liknande företagskultur som bröderna och systrarna i norr.

Daniele Mascanzoni förklarar utvecklingen med att den italienska staten har slutat skicka direkta bidrag till företag i syd. I stället stöds initiativ till nätverk. Som ett resultat av detta har de lokala aktörerna, fack, arbetsgivare och kommun, varit tvungna att sätta sig ner för att diskutera sin överlevnad. Och hur de ska samarbeta.

LO menar att svenska Norrland och Italiens sydland har mycket gemensamt, och att glesbygdsstöd alltså snarare stjälper än hjälper.

– Glesbygden behöver pengar att ordna de där träffarna. Stimulera samtalet. Inte direkta stöd. Det ger inget, säger Daniele Mascanzoni.

Han tar som exempel upp hur ett lokalt företag kan begära stöd och samtidigt importera komponenter som behövs till den egna tillverkningen från Polen. Trots att grannbyn tillverkar samma komponent. Billigare.

Facken är naturligtvis viktiga aktörer i en sån här utvecklingsmodell där det gäller att genomföra idéerna på lokalplanet, och där mycket handlar om initiativ och vilja. LO har upprättat så kallade strukturråd i LO-distrikten där samverkanstanken ska planteras och frodas.

Rapporten är en i raden av rapporter från LO:s närings- och regionalpolitiska utredning. En sammanfattande slutrapport förväntas dyka upp tidigt i höst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?