Industriarbetarnas tidning

Arbetare räknas inte

1 juli, 2003

Skrivet av

Om de överhuvudtaget skildras är de korkade egoister eller hederliga fattiglappar. Tv:s framställning av arbetaren är inte nådig.

Skamligt, tycker bland annat Metalls Göran Johnsson, som skulle se till att ett bra manus blev skrivet om han inte hade fullt upp som förbundsordförande.

I tv-världen är arbetaren ytterst ovanlig och, när han väl dyker upp, lätt att genomskåda.

Enligt Sven Ross, universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet, är det arbetare av två slag som tittarna matas med via tv-rutan.

Det är antingen klantiga skrävlare som brevbäraren Gustav i Svensson, Svensson, eller tokstollar som spårvagnschauffören Rolf i Rena rama Rolf. Inkompetenta och fördomsfulla figurer som ska få oss att fnissa i kapp med pålagda studioskratt.

Eller också representeras arbetaren av det kloka moralfenomen som utgjorde maskinisten Gustav i numera nedlagda Rederiet. Gustav och hans gelikar har det knapert men trivs med livet, och dyker miljonvinsten upp förändrar de inte sina gamla sunda vanor ett endaste smul för det.

I övrigt är tv-serierna fulla av lyckade förebilder. Advokater, läkare och egna företagare. Framgångsrika människor som märkligt nog alltid har tid att hänga på stamkrogen för att reda ut relationsproblem tillsammans med sina lika framgångsrika vänner. I dessa serier är arbetaren på sin höjd en rolig bifigur. Vaktmästaren på advokatkontoret eller en gnetig fiskargubbe i Skärgårdsdoktorn.

Sven Ross och hans kollegor gjorde i början av 1980-talet en omfattande analys av tv-utbudet. Arbetaren visade sig vara väldigt ovanlig i dessa sammanhang, medelklassen dominerade och eliten var kraftigt överrepresenterad. Budskapet blir, tror Ross, att man som arbetare inte räknas. Orsaken är att tv-utbudet speglar samhällets allmänna värderingar, ett samhälle där medelklass är norm.

Dessutom är det få författare som själva har arbetarbakgrund. Det, och att de flesta svenska serier spelas in i Stockholm, är SVT Drama-chefen Daniel Alfredssons huvudsakliga förklaringar till att arbetaren lyser med sin frånvaro i tv. Serierna spelas in i Stockholm för att hålla produktionskostnaderna nere. Miljöerna gör att ”vanligt folk” har svårt att känna igen sig, tror Alfredsson.

Förbundsordförandena Göran Johnsson, Metall, Leif Ohlsson, Industrifacket, Sune Ekbåge, Pappers och grafikernas tidigare ordförande Malte Eriksson, reagerar alla starkt på tv:s skeva bild av verkligheten. En bild som inte är sann och som knäcker arbetarnas självkänsla, konstaterar de.

Göran Johnsson minns sin Ivar Lo Johansson och skulle själv jobba för att ett bra arbetarmanus skrevs om han inte var förbundsordförande.

– Tänk dig ett manus om en kommunaltjej och en metallkille. Dans och bingo. Sånt som gör att folk känner igen sig.

Läs mer i dokumentet
Korkad eller god – bilden av arbetaren i tv-världen.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.