Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljölagen fungerar inte

22 juli, 2003

Skrivet av

Över hälften av landets små och medelstora företag bryter mot arbetsmiljölagen, enligt en undersökning från Sif. Ulf Sjödin på Metalls enhet för arbetsmiljö är inte ett dugg förvånad.

Enligt Sif:s undersökning har 56 procent av landets små och medelstora företag inte påbörjat något systematiskt arbetsmiljöarbete. Därmed bryter dessa företag mot svensk lag.

Arbetsplatser inom verkstads-, skogs-, trä- och pappersindustrin har undersökningens bästa siffror. Ändå har bara drygt hälften påbörjat ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Inom motorbranschen är samma siffra 40 procent.

– Jag är inte ett dugg förvånad, säger Ulf Sjödin, enhetsansvarig på Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet. Det är faktiskt oroväckande. För tio år sedan såg det likadant ut. Inte mycket har hänt.

Hur ser det ut om tio år till?

– Ja, ska man komma till rätta med den här ohälsan inom den tiden tror jag att systematiskt arbetsmiljöarbete är en viktig väg. Det är ett sätt att lyfta fram de risker som finns på arbetsplatserna.

Arbetsmiljöarbete kostar pengar, konstaterar Ulf Sjödin, och tycker att arbetsgivarna borde ta mer ansvar. Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att arbetsplatsen undersöks regelbundet, att risker identifieras och åtgärdas. En nyckel till en bättre ordning i mindre företag är att verksamheten med regionala skyddsombud fungerar, tror han.

– Metall skjuter till väldigt stora medel till verksamheten med regionala skyddsombud. Det finns en smärtgräns för hur mycket av medlemmarnas pengar som kan gå åt.

Rekryteringen av ombuden är en lagstadgad rättighet. Detta eftersom många, särskilt småföretag, saknar egna skyddsombud.

Arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön. Med utgångspunkt från arbetsmiljölagen var det meningen att produktionen via arbetsgivaravgiften skulle bekosta de regionala skyddsombudens verksamhet, berättar Ulf Sjödin. Så är det inte idag. Verksamheten bekostas delvis av statsanslag, men en stor del av pengarna kommer från fackliga medlemsavgifter.

Enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket har fackföreningarna fått bekosta en allt större del av verksamheten med regionala skyddsombud. Antalet småföretag har ökat med ungefär 20 procent på tio år. I takt med att företagen blir fler ökar behovet av regionala skyddsombud. Mellan 1992 och 2001 har statsanslagen till ombuden endera stått stilla eller skurits ner. Under samma tid har de fackliga organisationerna tillsammans betalat cirka 370 miljoner kronor för verksamheten.

De engångsbelopp som de senaste åren skjutits till har inte varit tillräckliga, säger Sjödin.

En annan viktig punkt, tycker Sjödin, är att företagshälsovården ska få tillbaka det bidrag som försvann 1993.

– Innan dess hade företagshälsovården en åtminstone lite mer självständig ställning.

Sif:s undersökning beskriver hur företagshälsovården av ekonomiska skäl kan tvingas säga nej till att anlitas av de minsta företagen.

Har du förhoppningar om att LO:s utspel om att lyfta hälsan i avtalsrörelsen kan ge utdelning?

– Jag tror att om man ska få tyngd i det här måste det till att också regeringen tar ett rejält krafttag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?