Industriarbetarnas tidning

Blomman får minnessten

4 juli, 2003

Skrivet av

Metalls tidigare förbundsordförande Leif Blomberg ska få en minnessten i Enköping. Det är väldigt viktigt att modern historia får ta plats och synas, konstaterar Kjersti Bosdotter, kulturansvarig på Metall.

Gamla kungar som ståtar till häst finns det gott om i parker och på torg runt om i Sveriges land. Arbetarnas historia är inte lika väldokumenterad.

– Det finns en del gamla huvuden av Branting och Palm, säger Kjersti Bosdotter.

– Och en del arbetarskildringar, men letar man totalt över landet är det väldigt lite. Att sätta ut märken i sin omgivning är ett sätt att berätta om vad som har hänt där, så att människor vet det.

Att berättelser om arbetare har så litet utrymme i det offentliga rummet, skvallrar om en tråkig syn på vad som är viktig historia, tycker Bosdotter. Hon tycker ändå att attityderna börjar förändras. Kulturpolitiker börjar inse att ett industrisamhälle som byter skepnad så snabbt som vårt, kommer att lämna historiska tomrum efter sig om ingen agerar för att bevara det som varit.

När nu avdelning 53 i Enköping tar initiativ till att hedra ”Blomman”, blir det inte storvulet och till häst, utan ett finstämt porträtt inhugget i granit. Stenen kommer att vara belägen i den park som ligger i anslutning till där Leif Blomberg bodde. Enköpings kommun har beslutat att döpa om parken till ”Blombergs park”.

Minnesmärket ska utformas av skulptören Sam Westerholm, bland annat känd för skulpturgruppen ”I arbete för arbete” på Olof Palmes plats i Göteborg.

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson inviger stenen i Blombergs park den 22 augusti klockan 14.00.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.