Industriarbetarnas tidning

Lokal bris i Segel

4 juli, 2003

Skrivet av

Den vind som skulle ge styrka åt Segel-projektet sägs ha mojnat alldeles. Men bara för att det är stiltje i Stockholm hindrar inte det att en stadig bris fortfarande blåser i Sundsvall.

Grafikernas ordförande Jan Österlind har förklarat att ett samgående mellan grafikerna, elektrikerna och Seko inte blir aktuellt under namnet Segel. Projektet har alltså förpassats djupt ner i frysboxen. Men under en strålande sol på Sundsvalls årliga gatufest minst sagt frodas de lokala relationerna mellan förbundstrion.

Från en gemensam monter visar de festivalbesökarna hur samarbete ser ut. En som är där är Perra Ångström, ordförande på grafikernas avdelning 12 i Sundsvall.

Vad gör ni i montern?

– Vi har tipstävlingar om alla tre förbund, förklarar en högröstad Ångström per telefon, han får ta i rejält för att överrösta festivalbruset.

– Och vi delar ut pennor, kondomer och ballonger. Och hörselproppar, det är bra på en musikfest.

Har ni många besökare?

– Vi har just satt upp montern. Men det brukar bli många. Vi har blåst upp 3 000 ballonger, och det hoppas vi ska räcka.

Hur fungerar samarbetet annars?

– Lokalt hos oss fungerar det kanonbra. Vi kan dela på kostnader. Sen har alla så olika erfarenheter på olika områden. Det är jättebra.

Särskilt Seko och grafikerna har mycket med varandra att göra i Sundsvall, de håller till i samma hus.

– Vi tror på Segel, säger Perra Ångström.

– Och även om det inte blir något får vi väl fortsätta att samarbeta, det är ju inget som säger att vi inte kan göra det. Vi får väl visa resten av Sverige hur det ska gå till helt enkelt!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.