Industriarbetarnas tidning

Svensk välgörenhet stör u-länder

16 juli, 2003

Skrivet av

Industrifacket utreder välgörenhetsorganisationers handel med begagnade kläder. En handel som drar in enorma summor, och kan kväva mottagarlandets inhemska konfektions- och textilindustri.

Det säger Mats Svensson, Industrifackets internationelle sekreterare, och tillägger:

– Våra kamrater i Afrika blir mer och mer frustrerade.

Enligt Mats Svensson är textilindustrierna i till exempel Malawi och Zambia är så gott som utslagna på grund av att industrivärldens massexport av begagnade kläder.

– Människor som av godtrogenhet lägger kläder i insamlingsboxen vet inte hur det påverkar ländernas inhemska industri, ekonomi och förutsättningar att resa sig ur fattigdomen.

Svensson har tidigare tillsammans med förbundsordförande Leif Ohlsson skrivit en debattartikel i ämnet. Där går de till angrepp mot bland annat Frälsningsarméns Myrorna, Emmaus Björkå-rörelsen och Erikshjälpen. Ohlsson och Svensson kräver också svar på flera frågor.

Vad är organisationernas analys av klädexportens konsekvenser? Är de beredda att öppet redovisa vad de tjänar på handeln, vilka som är mellanhänder och vad mottagarna betalar i slutändan?

Fullständig öppenhet borde råda, menar Ohlsson och Svensson, inte minst därför att organisationerna får omfattande stöd från kommuner och myndigheter.

Har ni fått några svar från organisationerna?

– Nej, säger Mats Svensson.

– Myrorna har skrivit till oss och svarat att de inte säljer kläder till de afrikanska länder vi berättar om i artikeln. Men det har vi aldrig påstått. I artikeln hänvisar vi till Myrorna på fem-sex rader. I övrigt tar artikeln generellt upp problematiken med försäljning av begagnade kläder i utvecklingsländerna.

Dagens Nyheters rubrik ”Myrornas klädexport förödande för Afrika” har väckt en hel del ont blod.

Rubriken var lite missvisande i förhållande till artikelns innehåll, medger Mats Svensson.

– Men kritiken mot Myrorna och andra som sysslar med denna smutsiga handel kvarstår. Rubriken får Dagens Nyheter stå för. Det är inte länderna i sig som är det viktiga, utan handeln som sådan.

I debattartikeln står det bland annat att verksamheten med begagnade kläder är den största inkomstkällan för Frälsningsarmén. Myrorna har tillbakavisat även detta påstående.

– Vi ska titta närmare på det. Vi fick fram uppgifter om att det är en väldigt stor inkomstkälla från deras försäljningsverksamhet. Exakt hur mycket de tjänar spelar inte så stor roll. Det viktiga är den skada som handeln med begagnade kläder förorsakar i utvecklingsländerna.

Industrifacket har gett förre kanslichefen Sverker Lindström i uppdrag att utreda hanteringen av begagnade kläder i Sverige. Hans rapport presenteras i slutet av augusti.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.