Industriarbetarnas tidning

Ung knopp går i pension

21 juli, 2003

Skrivet av

Fackföreningsrörelsen har gått från att tänka på kollektivet till att tänka på individen, och därigenom tappat kraft.

Så sammanfattar Kurt Junesjö de förändringar han upplevt under åren som förbundsjurist.

Kurt Junesjö – krönikör i Dagens Arbete – började som förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd 1978. I oktober går han i pension. Ett faktum som inte tar udden av hans iver och energi. Kurt Junesjö ligger inte på latsidan och låter sig sällan nedslås.

– Jag har gyllene år framför mig. Tänk, det är så härligt att få verka i en tid som har så stort behov av förändring som vår.

Kurt Junesjö tror att om facket fortsätter som nu kommer rörelsen vara död inom 25 år.

Fast ännu mer tror han på förändring. Något håller på att hända, han känner det när han träffar fackligt aktiva på lokal nivå. En ny generationen är på väg, och de unga medlemmarna är inte som cementhäckarna centralt, säger Junesjö.

– Detta tjafs med individuella löner. Fackligt sett är det en katastrof.

Du tänker på den ökade friheten?

– Ja, när du ställer frågan så, då har arbetsgivarna verkligen lyckats. Det blir ingen ökad frihet. Grundtanken är att kollektivet är starkt. När individen ska agera på egen hand, är hon lätt att köpa. De lägst betalda får inte upp sin lön. Det upptäckte Kommunal, till exempel.

– Jag har en vän som sa att hon nog skulle gå ur facket. ”Du är inte klok” sa jag ”inte kan du gå ur facket, inte med dina värderingar.” ”Jo”, sa hon, ”jag har ingen nytta av facket om jag ändå själv ska förhandla fram min lön!”

Han beskriver den första tiden på Rättsskyddet som den fackliga rörelsens högsommar. Styrkan och ideologin fanns där, löneskillnaderna blev allt mindre, företagshälsovården var utbyggd och ombudsmännen kunde verkstadsavtalet utan och innan.

I Junesjös ögon började vintermörkret falla för tio år sedan. Facket sålde ut kollektivet.

– Det märks på Rättsskyddet, i de tvister vi för. Då var det kollektivavtalstvister. Tolkningar av avtalet, rättigheter för alla.

– Nu har individtvisterna fått allt större plats.

Att det blev så beror på två saker, säger han. För det första: arbetsgivarna har haft en mycket skicklig strategi, och genomfört den. För det andra: facket har tappat sin ideologi.

Du säger vad du tycker. Hur har takhöjden varit på Rättsskyddet?

– Rätt hög.

Något han ser som en förutsättning för att kunna verka.

– Men det är klart att taket höjts med åren.

Anställningen 1978 höll på att gå om intet eftersom det fanns misstankar om att Junesjö var SKP:are. Så var det nu inte. Han är inte politiskt organiserad, men har, i takt med att pensionen närmat sig, blivit frispråkigare.

– Jag har väl inte alltid varit den mest kundvänlige arbetstagaren på Rättsskyddet. Det är klart att det ibland varit jobbig för min chef. Men det är väldigt sällan jag har blivit påhoppad för att jag är obekväm. Man måste vara taktiker också. Jag ser till att förankra mina idéer innan jag börjar driva. Jag är inte blåögd.

Vad önskar du dig för förändringar av arbetsrätten?

– Vi ska inte förändra arbetsrätten. Inte lita på den goda staten.

Den vi däremot ska lita på, tycker Junesjö, är den goda arbetaren. Förbättringar genom kollektivavtal. Som bättre anställningsskydd, högre lön till lågavlönade och företagshälsovård till alla.

– Det är på väg. Tänk så fantastiskt när Elektrikerförbundet drev de pressade byggtiderna. Det blev ju ett ramaskri. Underbart! Äntligen driver facket en facklig fråga!

Snart pensionerade Kurt Junesjö riktigt spritter av liv, och tänker ingalunda dra sig tillbaka. Han kommer, förutom att frilansa för Rättsskyddet och skriva böcker och undervisa på förbunden, att fortsätta föreställa sig en bättre värld.

– Jag är väl en övervintrad marxist. Men jag känner mig inte övervintrad, förstår du.

– Jag känner mig som en ung liten knopp!

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.