Industriarbetarnas tidning

Varannan tog pension

10 juli, 2003

Skrivet av

Förhandlingarna på Orrefors Kosta Boda ligger nere under semestern. Av de trettio som blev erbjudna pension har 17 tackat ja.

Betänketiden för de trettio personer över 63 år som blev erbjudna 80 procent av lönen i pension har runnit ut. De 17 som tackade ja kommer att sluta den första december.

158 personer är varslade inom koncernen, och de anställda får bära med sig sin oro inför framtiden under sommarledigheten. Förhandlingarna kommer att återupptas direkt efter semestern, den 4 augusti.

Det finns ännu inga beslut om pensionslösningar för lägre åldrar, berättar Orrefors personalchef Germund Johansson.

Industrifackets klubbordförande Peter Danielsson har tidigare berättat om hur den höga medelåldern inom koncernen innebär ett hot inför framtiden. Hundra personer kommer att gå i pension inom fem år, enligt Peter Danielsson. Det tar tio år innan en ny glasblåsare är färdigutbildad. Peter Danielsson har sagt att lösningar om pensionserbjudanden för grupper under 63 kan komma att diskuteras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.