Industriarbetarnas tidning

”Vi måste konkurrera med kunskap”

7 juli, 2003

Skrivet av

Tillverkningsindustrin kommer att fortsätta krympa. Chansen för svensk industri är att konkurrera med kunskap. Större och mer kompetens är ett måste för fackets medlemmar, konstaterar Industrifackets ordförande Leif Ohlsson.

Seminariet under Almedalsveckan i Visby skulle handla om lönebildningen och industrins betydelse för välfärden. Diskussionen kom att fastna mycket vid industrins fortlevnad och vad som bör göras för att gynna företagande och tillväxt.

Bakom arrangemanget ligger Sveriges industriarbetare (Industrifacket, Metall, Livs, Pappers och Skogs- och Träfacket.)

Industriledaren Carl Bennet och Leif Ohlsson är båda deltagare i gruppen ”Framtid för svensk industri”. Gruppen har tidigare utarbetat förslag som riktar sig till både stats- och industriföreträdare. Att kompetens och kunskapsutveckling måste bli centrala satsningar när tillverkningsindustrierna får allt svårare att hävda sig, är de båda överens om.

– Vi måste öka tempot för att få till de kunskapsmiljöer som krävs, säger Carl Bennet.

– Det är absolut avgörande för att industrin ska kunna utvecklas.

Det finns ändå hopp för framtiden tycker Bennet. Satsningar på utveckling inom fordonsindustri, läkemedel, IT och telekom visar att det finns branscher som satsar långsiktigt och prioriterar kunskap.

Utan tvekan innebär utvecklingen ändå stora förändringar, inte bara för ekonomin,  inte bara för industrin som helhet, utan också för facket som organisation och de enskilda arbetarna.

Vad innebär det för industrifacken att tillverkningen byts ut mot kunskap?

– Det är klart att det innebär ett hot så till vida att vi tappar medlemmar, säger Leif Ohlsson.

– Det gör vi varje år.

Finns det något sätt att bemöta hotet?

– Ja, genom de här förslagen, det är ett sätt.

Leif Ohlsson syftar på samarbetet mellan industrifack och företagare i ”Framtid för svensk industri”.

– Det är klart att vi inte kan bestämma över tillverkningsindustrin. Men tillsammans med alla goda krafter måste vi se till att våra medlemmar får kompetensutveckling.

Leif Ohlsson berättar också att hälsofrågor och låga kvinnolöner kommer att prioriteras i kommande avtalsrörelse. Om det kommer du att kunna läsa mer på Dagens Arbetes hemsida inom kort.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.