Industriarbetarnas tidning

Låglöne­satsning för Pappers

21 november, 2003

Skrivet av

Ett generellt påslag för alla på 350 kronor i månaden. Låglönesatsning och en fortsatt satsning på arbetstidskontot. Det är Pappers krav i lönerörelsen 2004.

– Det blir tufft motstånd både kring arbetstiderna och låglönesatsningen, säger avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Det som står i centrum är naturligtvis låglönesatsningen. Här är tanken att ”grundutrymmet” ska vara 560 kronor. När alla har fått de 350 kronorna ska resten, 210 kronor, läggas ut i företagsvisa potter och där bruk med sämre löneläge ska få lite mer av kakan.

Den verkliga nyheten kring låglönesatsningen är att alla förbunden i Facken inom industrin, inklusive tjänstemanna- och akademikerförbund, gemensamt står bakom kraven.

– Vi är rörande eniga om en låglöneprofil, säger Lennart Olovsson. Men det är också en förutsättning att vi alla står upp för det här kravet om vi ska lyckas.

Bland de övriga avtalskraven finns ett par rejäla skärpningar. Under rubriken jämställdhet och diskriminering, kräver Pappers bland annat att föräldralön ska utbetalas i sex i stället för som nu två månader.

På punkten kompetensutveckling krävs att en anställd inte ska kunna sägas upp på grund av bristande kompetens om arbetsgivaren försummat ”erforderlig kompetensutveckling”.

– Kravet har tillkommit utifrån vad som hänt i Korsnäs, klargör Lennart Olovsson.

Kravet på en fortsatt arbetstidsförkortning ligger kvar. Nio timmar per år för en heltidsarbetande. Kostnaden för den här kapningen av arbetstiden motsvarar en löneökning på 0,5 procent. Pappers vill också ha en hårdare skrivning i avtalet så att den enskilde får rätt att välja flera alternativ under ett och samma år.

Vad gäller andra ersättningar vill Pappers att ersättningen för beredskapstjänst och ”särskilda tillägg för vissa arbeten” räknas upp med 3,5 procent och alla fasta ersättningar räknas upp med konsumentprisindex.

I kraven som rör arbetsmiljön vill Pappers bland annat att alla medarbetares arbetstid ska journalföras, alltså även arbetstiden för dem som inte har rätt till övertidsersättning.

Slutligen vill Pappers ha ett ettårigt avtal – det är i alla fall utgångspunkten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?