Industriarbetarnas tidning

LO i strid om ett skjul

3 november, 2003

Skrivet av

Våren 2002 stämde LO industrifacksmedlemmen Ralph Björklund. Ännu har ingen uppgörelse träffats. På onsdag (5 november) kan frågan om vem som får använda förrådet vid Björklunds hus avgöras i domstol.

Turerna kring det skjul som familjen Björklund trott sig äga har pågått i flera år. Ralph Björklund flyttade 1998 in i sina föräldrars hus utanför Landskrona. Efter en tid upptäckte han att den bod som föräldrahemmet alltid nyttjat blivit utrustad med nytt lås.

Det visade sig att byggnaden stod på en tomt som tillhör LO:s kursgård Örenäs slott. Björklunds tyckte att de behövde förrådet och ville inte ge upp så lätt.

– Vi har inget annat förråd på vår tomt. Vi behöver det för att ställa in cyklar och allt sådant, berättar Ralph Björklund.

För att reda ut situationen skrev han ett brev till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Boden är liten och nedsliten, så han blev förvånad över LO-basens svar.

– Hon svarade att byggnaden behövs i Örenäs verksamhet och är viktig för Örenäs framtida utveckling.

Brevet avslutades ändå positivt med att Lundby-Wedin hoppades på en lösning för båda parter. Någon lösning dök inte upp och några månader senare damp en stämning från LO ner i familjens brevlåda.

På onsdag kan bodens öde komma att bestämmas i domstol. Om familjen förlorar målet får de betala dryga rättegångskostnader.

– Jag vågar knappt gissa. Hundratusen kronor och uppåt skulle jag tro, säger Ralph Björklund. Det är i varje fall inga summor man kan plocka fram som industriarbetare.

Familjen hoppas nu på en förlikning.

– Det allra bästa vore ju om vi kunde köpa den lilla biten mark.

Rättegången är utsatt till i övermorgon, onsdag den 5 november, klockan 13.00 i Landskrona tingsrätt.

Dagens Arbete har sökt representanter från LO för en kommentar. Ingen av dessa har i skrivandets stund gått att nå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.