Industriarbetarnas tidning

Nytt forum för idédebatt

10 november, 2003

Skrivet av

LO:s och socialdemokraternas planer på att slå ihop sina tankesmedjor har mött kritik. Metalls informationschef Anders Ferbe säger att förbundet välkomnar en förändrad idédebatt.

Förslaget att slå ihop LO Idédebatt med socialdemokraternas tankesmedja Idé och Tendens är på planeringsstadiet. LO:s andre vice ordförande, Ulla Lindqvist, säger att formerna för hur det nya forumet ska se ut ännu inte är klara.

– Jag har träffat partisekreterare Lars Stjernqvist två gånger och diskuterat det här. Vi kommer att fortsätta jobba för att det ska bli av.

Enligt Lindqvist skulle ett gemensamt forum nå ut till fler människor och ge ökad styrka åt arbetarrörelsen.

Men Olle Sahlström som arbetat med LO Idédebatt sedan starten 1996 är mycket kritisk. Förslaget syftar främst åt att lägga ner LO Idédebatt, säger han.

– Åsiktstuktning helt enkelt. LO Idédebatt har haft en för stark och kritisk roll. Debatt betyder debatt enligt mig. För styrelsen handlar det om ideologisk fostran. LO och socialdemokraterna, inga andra vänstergrupper ska få delta.

I tider av misstro mot makten borde debatten breddas, tycker Olle Sahlström, inte stramas upp.

Ulla Lindqvist känner inte igen sig i kritiken. Hon menar att det finns en ambition att göra det nya forumet brett och mer fristående.

– Och jag tycker inte att det är negativt att närma sig partiet. Vår styrka är den lokala verksamheten och partiets att nå ut centralt. Perspektiven kan komplettera varandra på ett bra sätt.

Metalls informationschef Anders Ferbe tycker att den turbulens som förslaget rört upp inom LO är något organisationen själv får sköta. Men han är positivt till en förändring.

– På förbundet skulle vi vilja se en idédebatt med större inslag av arbetsplatsförankrade resonemang.

Han säger att diskussionerna på LO-Idédebatt har förts av en liten krets, en ”filosofsklubb”, och att frågorna inte har bottnat i medlemmarnas vardag.

– Jag har respekt för de där frågorna. Men i det här fallet får man fråga sig: vad är facket villigt att stå för? Vad är facket villigt att finansiera?

Kan inte flera olika forum gagna debatten?

– Jo visst, det får också läggas i vågskålen. Å andra sidan kan det vara bra att koncentrera tankar och resurser till samma ställe.

– Vi är öppna för olika resonemang. Att låsa fast idédebattens former kan cementera själva idéerna. Det är viktigt att formen inte blir underordnad debatten.

Enligt Ulla Lindqvist kan det nya forumet bli aktuellt någon gång under nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.