Industriarbetarnas tidning

Varmt eller trotsigt på Munters?

10 december, 2003

Skrivet av

Shortsstriden fortsätter med oförminskad styrka. Att två arbetare hade kortbyxor på jobbet berodde inte på vädret. ”I stället har deras vägran (att bära föreskrivna långbyxor) varit ett tydligt uttryck för rent trots”, hävdar företaget som svar på stämningen från Metall.

I somras sades två arbetare upp från Munters i Tobo. Anledningen var att de enligt företaget brutit mot säkerhetsföreskrifterna. Trots beslut om shortsförbud från Munters arbetsmiljökommitté gick de två runt i kortbyxor.

Nu har Verkstadsföreningen svarat på Metalls stämningsansökan. Bilderna av hur och varför shortsen blev en stridsfråga går i sär.

Enligt Munters var beslutet om förbudet välgrundat. De uppsagda har gett uttryck för rent trots och detta skulle ha kunnat leda till ett ingripande från arbetsmiljöverket.

Enligt Metall måste Munters ha bristande kunskaper i samma arbetsmiljöverks föreskrifter.

– Av de kläder företaget har delat ut kan bara skorna räknas som skyddsutrustning, förklarar Bo Villner, förbundsjurist på Metall.

Förbundet anser att byxor i bomull eller polyester inte är skyddskläder och att ett shortsförbud alltså är ett slag i luften.

Munters ombud framhåller också att vädret under de aktuella dagarna inte var så varmt att det motiverar metallarnas olydnad.

Men företagets klimatanläggning har inte fungerat, enligt facket. Munters hade i samband med shortsförbudet lovat att värmeregleringen inomhus skulle fixas till.

Metall ger inte heller mycket för den omtalade kommittén.

Om Munters arbetsmiljökommitté ska räknas som en skyddskommitté i lagens mening måste den vara partssammansatt. Åtminstone hälften ska komma från arbetstagarsidan. I Munters kommitté var 80 procent tillsatt av företaget.

Uppsägningarna ska ogiltigförklaras, enligt Metall. Förbundet begär också att de uppsagda medlemmarna ska få 100 000 kronor var i allmänt skadestånd.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.